Ostaje u Kongresu
0

Nancy Pelosi povlači se s mjesta lidera demokrata u Predstavničkom domu američkog Kongresa

S. M.
Nancy Pelosi (Foto: EPA-EFE)
Nancy Pelosi (Foto: EPA-EFE)
Nensi Pelosi, koja je skoro dve decenije predvodila demokrate u Predstavničkom domu američkog Kongresa, objavila je da se povlači sa te te pozicije.

Ova 82-godišnjakinja je prva žena koja je bila predsjednica Predstavničkog doma. Ona će nastaviti predstavljati svoj kalifornijski okrug u donjem domu Kongresa.

Ona je donijela odluku pošto se predviđa da će republikanci vratiti kontrolu nad Predstavničkim domom nakon što budu prebrojani svi glasovi.

Republikanac Kevin McCarthy dobio je nominaciju stranke za predsjednika u novom Kongresu i vjerovatno će naslijediti Pelosi na mjestu predsjednika.

"Nikada ne bih pomislila da ću jednog dana od domaćice postati govornik u Predstavničkom domu", rekla je Pelosi u izjavi u dvorani u četvrtak.

"Neću tražiti ponovni izbor u demokratsko rukovodstvo na sljedećem Kongresu. Došao je čas da nova generacija predvodi demokratski klub", rekla je ona.

Pelosi će služiti kao govornik do januara kada novi Kongres preuzme dužnost, i ostaće na kongresnom mestu koje je prvi put zauzela 1987. do januara 2025.