Ima poginulih
0

Napad u blizini aerodroma u Pakistanu Kina opisala kao teroristički, separatisti preuzeli odgovornost

S. Š.
Fotografija sa mjesta eksplozije (Foto: X)
Fotografija sa mjesta eksplozije (Foto: X)
Dvojica kineskih državljana su poginula, a najmanje deset osoba je povrijeđeno nakon eksplozije u blizini međunarodnog aerodroma Jinnah u Karačiju u Pakistanu.

Kineska ambasada u Pakistanu saopćila je da ima žrtav" u, kako je opisala, "terorističkom napadu", iako je ukupan broj mrtvih još uvijek nejasan.

Ambasada je dodala da je eksplozija bila usmjerena na konvoj kineskih inžinjera koji su radili na energetskom projektu u provinciji Sindh u toj zemlji.

Separatistička Oslobodilačka vojska Beludžistana (BLA), koja je poslednjih godina izvodila napade na kineske državljane uključene u projekte, preuzela je odgovornost za napad.

U svom saopćenju, militantna grupa je rekla da je "ciljala konvoj visokog nivoa kineskih inženjera i investitora" koji je stigao sa aerodroma u Karačiju.

Napad je izveden upotrebom "improvizovane eksplozivne naprave u vozilu", navodi BLA, o čemu piše BBC.

BLA zajedno sa drugim etničkim grupama Balucha borila se protiv dugotrajne pobune za zasebnu domovinu.

Redovno je ciljala na kineske državljane u regionu, tvrdeći da etnički stanovnici Balucha ne primaju svoj dio bogatstva izvučen od stranih investitora.

Kineska ambasada je u ponedjeljak podsjetila svoje građane i kineska preduzeća u Pakistanu da budu na oprezu i da "daju sve od sebe da preduzmu sigurnosne mjere". Ambasada je dodala da će detaljno istražiti napad i "strogo kazniti ubicu".