Ima i povrijeđenih
83

Napeto jutro u Izraelu: Raketni napadi iz Jemena i Libana gađali centralni i sjeverni dio zemlje

A. L.
Foto: Izraelska policija
Foto: Izraelska policija
Dva odvojena napada iz Jemena i Libana pogodila su jutros centralni i sjeverni dio Izraela, izvještavaju tamošnji mediji.

Prvo je raketa ispaljena iz područja Jemena pogodila rano jutros centralni Izrael i aktivirala sirene za upozorenje širom države, saopćio je IDF.

Kako je saopćio IDF, usred incidenta aktivirane su rakete presretači. Na društvenim mrežama mogu se vidjeti snimci koji prikazuju dim u blizini autoputa Route 1 u centralnom Izraelu, očigledno od gelera nakon što je IDF pokušao oboriti balističku raketu iz Jemena.

Snimci prikazuje oštećenje pokretnih stepenica na željezničkoj stanici na periferiji Modiina, nekih 25 kilometara istočno od Tel Aviva. Policija kaže da traga za gelerima u oblasti Judejske nizije istočno od Tel Aviva.

IDF je saopštio da je projektil pao na otvoreno područje i da pri tome nije povrijedio nikoga.

Ipak, spasilačka služba Magen David Adom kaže da je zbrinula devet osoba koje su povrijeđene dok su se kretale do skloništa tokom ovog napada. Kažu i to da je pet osoba prevezeno u bolnicu i da imaju lakše povrede.

U međuvremenu, medijski izvori na hebrejskom jeziku javljaju da je dron lansiran iz Libana eksplodirao u gradu Metuli na sjevernoj granici.

Povrijeđenih nema, ali prema prvim informacijama ima materijalne štete. Neki izvještaji govore da je dron eksplodirao prije nego što su se aktivirale sirene. Iz IDF-a su kasnije saopćili da je taj incident okončan.