Obračuni sa policijom
0

Nasilni protesti u velikoj fabrici iPhonea u kineskom Zhengzhou

B. H.
Screenshot: Twitter
Screenshot: Twitter
Snimci prikazuju stotine radnika kako se obračunavaju s ljudima u zaštitnim odijelima i interventnom policijom. Oni koji su uživo prenosili prosvjede rekli su da je radnike pretukla policija.

Proizvođač Foxconn rekao je da će sarađivati ​​s osobljem i lokalnim vlastima kako bi spriječio daljnje nasilje. U svom saopćenju kompanija je poručila da se neki radnici žale na neisplaćene plate, ali da će kompanija ispuniti svoje obaveze na temelju ugovora.

Iz Foxconna su također opovrgli "očigledno neistinite" glasine da se od novih regruta tražilo da dijele spavaonice s radnicima koji su bili pozitivni na Covid. Lokalni dužnosnici dezinfikovali su spavaonice i provjerili ih prije nego što su se novi ljudi uselili, poručili su iz Foxconna.

Prošlog mjeseca zbog sve većeg broja slučajeva Covida lokacija je zaključana, što je natjeralo neke radnike da odu kući. Kompanija je potom zaposlila nove radnike uz obećanje velikodušnih bonusa.

"Promijenili su ugovor tako da nismo mogli dobiti subvenciju kako su obećali. Stavljaju nas u kranatin, ali nam ne daju hranu", rekao je jedan radnik Foxconna tokom prijenosa uživo.

Foxconn, tajvanska kompanija, Appleov je glavni podizvođač, a fabrika u Zhengzhou sastavlja više iPhonea nego bilo gdje drugo na svijetu. Krajem oktobra mnogi su radnici pobjegli iz fabrike zbog sve većeg broja slučajeva Covida i optužbi za loše postupanje prema osoblju.

Kompanija je od tada uvela takozvane operacije zatvorene petlje u fabrici, držeći je izolovanom od šireg grada Zhengzhoua zbog izbijanja Covida u njemu. Ranije ovog mjeseca Apple je poručio da očekuje manje isporuke modela iPhone 14 zbog prekida proizvodnje u Zhengzhou.