Više od 150 uhapšenih
46

Nastavljeni protesti u Francuskoj: Demonstranti palili auta, upadali u radnje i sukobili se s policijom

I. M.
Foto: EPA-EFE
(Foto: EPA-EFE)
Oko 2.000 policajaca jučer je pozvano u predgrađa Pariza nakon što je 17-godišnjak upucan u grudi iz neposredne blizine u utorak ujutro nakon čega su izbili veliki neredi.

Nemiri u Francuskoj su izbili drugu noć zaredom u srijedu, 28. juna, dok su snage sigurnosti raspoređene na hiljade lokacija kako bi spriječile nasilnije proteste nakon što je policija upucala tinejdžera.

[TWITTER]1674244504709373953[/TWITTER]

Tokom protesta izbilo je nekoliko sukoba i požara u predgrađu Pariza tokom noći u srijedu, pri čemu je uhapšeno više od 150 osoba, a povrijeđena su 24 policajca. Prema pojedinim izvještajima i videima koji kruže društvenim mrežama, demonstranti su uništavali bankomate, upadali u prodavnice te zapalili ukradeni kamion.

Preko noći u srijedu zapaljene su kante za smeće i vatromet u zapadnom predgrađu Nanterrea, gdje se pucnjava dogodila, kao i drugim općinama regije Hauts-de-Seine zapadno od Pariza, te u gradu Dijon.
U regiji Essonne južno od glavnog grada, grupa demonstranata zapalila je autobus nakon što su svi putnici izašli, saopštila je policija. U južnom gradu Toulouseu, također je zapaljeno nekoliko automobila.

Poznate ličnosti i političari izrazili su ogorčenje i tugu zbog smrti tinejdžera, dok je vlada izdala rijetke kritike na račun sigurnosnih snaga u pokušaju da smiri situaciju.

"Tinejdžer je ubijen. To je neobjašnjivo i neoprostivo. Ništa ne može opravdati smrt mlade osobe", rekao je predsjednik Emmanuel Macron tokom službene posjete Marseilleu, na jugu Francuske.

Žrtvu, Nahel M. iz zapadnog pariškog predgrađa Nanterre, zaustavila su dva policajca zbog kršenja saobraćajnih pravila dok je vozio Mercedes.

Policija je prvobitno izvijestila da je policajac pucao na tinejdžera jer je krenuo automobilom na njega, ali je ovoj verziji događaja suprotstavljen video koji kruži društvenim mrežama.

Na snimku se vidi kako dvojica policajaca stoje pored automobila, a jedan je uperio oružje u vozača. Čuje se glas koji govori: "Dobit ćeš metak u glavu." Čini se da policajac tada puca dok automobil naglo odlazi.

Premijerka Elisabeth Borne rekla je parlamentu da operacija "očigledno nije bila u skladu s pravilima angažmana policije".

Incident je ponovo pokrenuo debatu u Francuskoj o policijskoj taktici usred dugogodišnjih kritika grupa za ljudska prava o tretmanu ljudi u predgrađima sa niskim prihodima, posebno etničkih manjina.