Iako imaju jaku privredu
36

NATO gubi strpljenje s jednom od svojih članica, saveznici frustrirani: "Oni niti ne pokušavaju"

B. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Kanada već cijelo desetljeće izbjegava svoju predanost NATO-u, a to je postalo očito u proteklih nekoliko godina. Ottawa nije uspjela postići ciljeve domaće vojne potrošnje, niti ispuniti mjerila za finansiranje nove opreme i ne planira to postići.

Ovo stajalište frustrira saveznike širom svijeta, od Bijele kuće do evropskih glavnih gradova.

Na NATO summitu u Washingtonu ove sedmice, saveznici će pritisnuti Ottawu da poveća vojnu potrošnju, uz upozorenje da bi situacija mogla postati gora ako se Donald Trump vrati u Bijelu kuću. "Kanađani niti ne pokušavaju", rekao je Max Bergmann, bivši dužnosnik State Departmenta.

Uprkos tome što se Kanada dokazala kao snažan saveznik u drugim područjima, poput kupovine američkog oružja i raspoređivanja trupa u Iraku i Afganistanu, saveznici su frustrirani zbog njenih niskih odbrambenih izdataka. Diplomati iz zemalja NATO-a izražavaju nezadovoljstvo, navodeći da Kanada ne osjeća isti pritisak kao evropske zemlje, piše Politico.

Kanada je 2014. godine potpisala obećanje da će potrošiti dva posto BDP-a na odbranu, no nije uspjela ispuniti taj cilj. Savez kao cjelina je ove godine blizu cilja, dok Kanada i Belgija ostaju iza. Belgija je obećala ispuniti cilj do 2035., dok Kanada ne daje konkretne rokove.

Kanadski stav frustrira diplomate zbog nedostatka hitnosti, uprkos značajnim problemima sa starom vojnom opremom. Njihova vojska je toliko nedovoljno finansirana da se polovica opreme smatra "neupotrebljivom".

Philippe Lagassé, stručnjak sa Univerziteta Carleton, ističe da kanadska javnost ne vidi potrebu za povećanjem odbrambene potrošnje.

Nedostatak kanadske predanosti potaknuo je 23 američka senatora da upute pismo premijeru Justinu Trudeauu, izražavajući zabrinutost zbog neispunjavanja obveza. Situacija bi se mogla pogoršati ako Trump bude ponovno izabran, s obzirom na njegovu kritiku zemalja koje ne ulažu dovoljno u odbranu.

Trudeauova vlada je u aprilu objavila novu odbrambenu politiku koja predviđa samo 1,7 posto BDP-a do 2030. godine. To je izazvalo kritike unutar saveza, s obzirom na kanadsku snažnu privredu i nedostatak duga. Njihov stav može imati negativan utjecaj na druge saveznike.

Jedan evropski diplomat ističe da kanadsko ponašanje olakšava drugim europskim zemljama da odgađaju postizanje ciljeva. Američki dužnosnici često izdvajaju Kanadu kao primjer zemlje koja ne ulaže dovoljno, upozoravajući na posljedice nedostatnog ulaganja.

U brutalno iskrenom intervjuu, kanadski načelnik štaba odbrane general Wayne Eyre izjavio je da trenutna vojska nije spremna za prijetnje. NATO će na summitu jasno staviti do znanja da je 2 posto minimalni prag za vojnu potrošnju, a zemlje poput SAD-a, Poljske, Norveške i Estonije već su premašile taj cilj.

Od Trumpovih godina, a posebno od ruske invazije na Ukrajinu, očekivanja oko podjele tereta i ozbiljnosti odbrane su porasla. Saveznici koji ne ispunjavaju 2 posto ozbiljno ugrožavaju kredibilitet i zajedničko odvraćanje. Neuspjeh da se postigne ovaj cilj koristi se kao izlika za kritiku NATO-a i Evrope od strane američkih izolacionista.

Novi kanadski ministar odbrane Bill Blair odbacuje kritike, tvrdeći da Kanada razumije svoje obaveze i da radi na poboljšanju. Kanada je udvostručila svoj odbrambeni budžet od 2016. do 2017. godine, kupujući američke borbene avione i promatračke avione te započinjući projekte za izgradnju fregata za mornaricu.

Kanadski plan modernizacije NORAD-a iz 2022. predviđa ulaganje dodatnih 38,6 milijardi dolara u zajedničke napore odbrane od zraka i projektila. Ottawa također razmatra ulaganje u nove podmornice, ali nema konkretne planove, zbog čega je ta potrošnja još daleko.

Međutim, Kanada ne uspijeva ispuniti niti drugi NATO-ov pokazatelj - potrošnju od 20 posto na novu opremu. Dok druge zemlje, poput Poljske i Njemačke, ulažu velike iznose u modernizaciju svojih vojski, Kanada ostaje iza.

"Kanada uvijek govori o svojoj finansijskoj odgovornosti. Ako stalno govorite o tome koliko ste uspješni, ljudi će očekivati da možete učiniti više", ističe Lagassé.