Bez konsenzusa
26

NATO nastavlja slati oružje Ukrajini, ali na članstvo Kijev mora još sačekati

I. M.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Na sastanku u Briselu ministri odbrane država članica NATO-a složili su se da pojačaju vojnu podršku Ukrajini, ali nije postignut konsenzus o članstvu ove zemlje u alijansi.

Tenkovi, naoružanje i oklopna vozila koja NATO isporučuje Ukrajini i koja su uključena u kontraofanzivu već "mijenjaju situaciju na bojnom polju". To je izjavio generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg na sastanku ministara odbrane zemalja članica, koji je počeo u glavnom gradu Belgije.

Njegovi učesnici razgovaraju o pitanjima jačanja vojne podrške Ukrajini i usklađivanja njene vojske sa standardima bloka.

"Nastavit ćemo da obezbjeđujemo Ukrajini potrebne sisteme naoružanja i sve što je potrebno da obezbijedimo njenu sigurnost pred ruskom agresijom. I budite sigurni, podržat ćemo Ukrajinu dugoročno", rekao je Lloyd Austin, američki ministar odbrane.

Po svemu sudeći, Ukrajina će morati da sačeka sa ulaskom u NATO. Zemlje bloka još nisu postigle konsenzus o ovom pitanju.

U međuvremenu, u četvrtak počinje i sastanak kontakt grupe za Ukrajinu u okviru Rammstein. Na dnevnom redu su konkretne mjere vojne pomoći Kijevu, posebno snabdijevanje protivvazdušnom odbranom, obuka ukrajinskih pilota i održavanje vojne opreme upućene Ukrajini.