Velike nepogode
72

Naučnici objasnili zašto se događaju razorne poplave: "Upravo to i očekujemo"

B. R.
Poplave u Poljskoj (Foto: EPA-EFE)
Poplave u Poljskoj (Foto: EPA-EFE)
Gradovi širom centralne Evrope su poplavljeni usljed obilnih padavina tokom posljednjeg vikenda. Kiša je mirne potoke pretvorila u bijesne bujice koje su napravile velike štete na infrastrukturi.
Najmanje 15 ljudi je poginulo na području od Austrije do Rumunije. Nije samo Evropa pogođena poplavama. Naime, prošle sedmice su potopljena sela u Mijanmaru i Nigeriji, gdje je poplavilo područje na kojem živi više od milion ljudi. Klimatski naučnici su zabrinuti zbog štete, ali nisu iznenađeni intenzitetom vremenskih nepogoda.

"Katastrofalne padavine koje su pogodile centralnu Evropu su upravo ono što naučnici očekuju s klimatskim promjenama", kazala je Joyce Kimutai s Instituta Grantham pri Imperijalnom koledžu London.

Napomenula je da smrtni slučajevi i štete u Evropi i Africi pokazuju koliko je svijet loše pripremljen za poplave. Naučnici su oprezni kada se ekstremne padavine pripisuju ljudskom utjecaju jer je toliko čimbenika koji oblikuju ciklus padavina. Iako je dobro poznato da topliji zrak može zadržati više vlage, da li će doći do jakih pljuskova ovisi i od toga koliko je vode dostupno za padavine.

Klimatska naučnica sa ciriškog univerziteta ETH Sonia Seneviratne je izjavila da je neposrednim analizama poplava u centralnoj Evropi utvrđeno da većina vodene pare potiče iz Crnog mora i Sredozemnog mora, a oba mora su postala toplija, što je posljedica klimatskih promjena izazvanih ljudskim djelovanjem. S obzirom na to da su mora sve toplija, sve je više vode koja isparava u zrak.

"Intenzitet velikih padavina u prosjeku raste za sedam posto na svaki stepen globalnog zagrijavanja. Globalna temperatura je porasla za 1,2 stepena, što znači da je intenzitet padavina u prosjeku porastao za osam posto", objasnila je Seneviratne.

Kimutai je izdvojila podatke s meteoroloških stanica, prema kojima su septembarske padavine u Njemačkoj, Poljskoj, Austriji, Češkoj, Mađarskoj i Slovačkoj sve intenzivnije od 1950. godine, piše list Guardian.