Posljedica oluja
69

Neobične slike iz Sahare kakve nisu viđene pola stoljeća: Poplavilo jezero koje je bilo suho godinama

I. Sa.
Foto: MrežaX
Foto: MrežaX
Dva dana padavina u septembru premašile su godišnje prosjeke u nekoliko oblasti jugoistočnog Maroka i izazvale poplave, saopštili su zvaničnici meteorološke agencije ove zemlje.

U Tagouniteu, selu oko 450 kilometara južno od glavnog grada Rabata, zabilježeno je da je palo više od 100 mm kiše u periodu od 24 sata.

Satelitski snimci NASA-e pokazuju da je jezero Iriqui, korito jezera između Zagore i Tate koje je bilo suho 50 godina, napunjeno.

"Prošlo je 30 do 50 godina otkako smo imali ovoliko kiše u tako kratkom vremenskom period", rekao je Hussine Youabeb, službenik marokanske meteorološke agencije za Associated Press.

Foto: Mreža X
Foto: Mreža X

Takve kiše, koje meteorolozi nazivaju ekstratropskom olujom, mogu promijeniti vremenske prilike u regionu u narednim mjesecima i godinama. Kako zrak zadržava više vlage, on potiče isparavanje i izaziva više oluja.

U poplavama u Maroku prošlog mjeseca je poginulo 18 ljudi, a posljedica se proteže na regije koje su bile pogođene zemljotresom prošle godine.

Bilo je i izvještaja o pregrađenim akumulacijama u jugoistočnom regionu koji su se punili rekordnom brzinom tokom cijelog septembra.

Foto: Mreža X
Foto: Mreža X

Sahara se pruža na površini od 9,4 miliona kvadratnih kilometara i predstavlja najveću pustinju na svijetu, a proteže se u više od desetak zemalja u sjevernoj, centralnoj i zapadnoj Africi.

Suša koja je dugo trajala je postala problem u tim zemljama jer su ekstremni vremenski događaji u porastu zbog globalnog zagrijavanja. To je dovelo do predviđanja naučnika da bi se slične oluje mogle dogoditi u Sahari u budućnosti.