Pao u provaliju
0

Neonacista poginuo nakon što se okliznuo na korijen kod bivše Hitlerove rezidencije

B. H.
Bergof u vrijeme nacističke vladavine (Foto: Wikicommons)
Bergof u vrijeme nacističke vladavine (Foto: Wikicommons)
Jedan od vodećih predstavnika bavarske neonacističke scene, Andreas M., tragično je nastradao nakon što se okliznuo na mokar korijen drveta i pao sa litice u dubinu od 60 metara, sa vidikovca u Alpama, na granici Njemačke i Austrije. Ovo mjesto je nekada bilo omiljeno nacističkom vođi Adolfu Hitleru.

Događaj se odigrao krajem septembra. Mediji su prvo izvijestili da je poginuo 37-godišnji turista. Tek kasnije, prema portalu t-online, otkriveno je da se radilo o članu rukovodstva i blagajniku bavarske podružnice vanparlamentarne neonacističke stranke "Treći put" ("Der Dritte Weg"), koja je aktivna na jugu Njemačke.

Andreasa M. su pratila još dvojica muškaraca, koji su navodno bili šokirani kada je njihov saputnik pao u provaliju. Bili su toliko uznemireni da nisu mogli sami sići u dolinu, pa ih je morao spašavati helikopter gorske službe.

Posada helikoptera je izvukla i tijelo Andreasa M., koji je, prema riječima spasilaca, preminuo na mjestu pada. Trio je bio na putu ka okupljanju grupe od oko 30 ljudi, među kojima su bili i ljudi iz inostranstva, izvijestio je bavarski Crveni krst bez dodatnih informacija.

Identitet žrtve, oženjenog oca četveromjesečne kćerke, postao je poznat široj javnosti nakon što su prijatelji počeli organizovati prikupljanje sredstava za podršku njegovoj porodici i za podizanje spomenika na mjestu nesreće.

Stranicu za donacije pokrenuo je neonacista iz Donje Saksonije, navodeći da "treba pomoći supruzi i djevojčici koja nikada neće upoznati svog oca". Do sada je navodno prikupljeno 20 hiljada eura.

U oblasti planinskog masiva Untersberg Hitler je osnovao rezidenciju Berghof, koja je 30-ih godina postala de facto centralno sjedište njegove moći u doba nacional-socijalizma. Odatle je telefonski dogovorio pakt o nenapadanju sa diktatorom Josifom Staljinom, koji je potpisan 1939. u Moskvi.

Pred kraj rata, prije dolaska savezničkih snaga, pripadnici SS-a su zapalili imanje. Ruševine Berghofa Bavarska je 1952. godine digla u zrak i zasadila šumu na tom mjestu.

Na temeljima bivše kuće za goste 90-ih godina prošlog stoljeća izgrađen je dokumentacioni centar. Međutim, ovaj spomenik neonacistički nostalgičari često zloupotrebljavaju, ostavljajući kukaste krstove na naljepnicama i u kori drveća.