Vojska u pripravnosti
2

Nepoznat objekat na poljskom nebu: Sve se dogodilo tokom ruskog napada na Ukrajinu

B. H.
Foto: X.com
Foto: X.com
Tokom današnjeg velikog ruskog napada na Ukrajinu nepoznati objekat doletio je na poljski teritorij, objavilo je vodstvo poljske vojske. Prema njihovom riječima, nije se radilo o raketi.

Kako prenosi onet.pl, šef operativne komande poljskih oružanih snaga Maciej Klisz rekao je da su objekt detektirale najmanje tri radarske stanice.

Navodno je preletio granicu na nivou ukrajinskog grada Chervonohrada, a prema Kliszu vjerojatno se nalazi na području sela Tyszowce, udaljenog oko 20 kilometara zračne linije od granice s Ukrajinom.

Za objektom tragaju poljski vojnici, u akciji ih je učestvovalo 75, a objekt traže i iz helikoptera.

"Imao sam objekt pod potpunom kontrolom, bio sam spreman oboriti ga", rekao je Klisz. Prema njegovim riječima, vjerojatno se radilo o bespilotnoj letjelici. On ga u skladu propisima, naziva "neidentificiranim zračnim objektom".

Rusija je danas, prema ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom, napala Ukrajinu s više od stotinu projektila i gotovo stotinu dronova.

Napad je bio usmjeren na energetsku infrastrukturu, no zabilježeni su i smrtni slučajevi i ranjavana. Zbog napada u zapadnoj Ukrajini jutros su poletjeli poljski borbeni avioni i borbeni avioni drugih savezničkih zemalja.

U novembru 2022. poljski grad Przewodów, koji se nalazi blizu granice s Ukrajinom, pogođen je raketom i tada je poginulo dvoje ljudi. Također u to vrijeme Rusija je pokrenula veliki zračni napad na Ukrajinu i, prema poljskim stručnjacima, raketa S-300 koju je lansirala ukrajinska protuzračna odbrana pala je na poljski teritorij.