"Ubice i alkoholičari"
1

Nepregledno polje: Pripadnike grupe Wagner sahranjuju na zabačenim grobljima u Rusiji

B. H.
Screenshot: Twitter
Screenshot: Twitter
Grobovi otkriveni u južnoj Rusiji pokazuju da je većina regrutovanih pripadnika grupe Wagner iz ruskih zatvora osuđeno za teže zločine, te da se uglavnom radi o ubicama i alkoholičarima. Polja grobova pokazuju da je stopa smrtnosti veća nego što se prethodno smatralo.

Nove grobnice otkrivene u selu na jugu Rusije otkrivaju da je niz osuđenika poslano u smrt na prvu liniju fronta odmah nakon velike zatvorske regrutacije. Istraga Reutersa pokazala je da su mnogi od pokopanih muškaraca osuđeni za nasilne zločine, a neki od novaka bili su strani državljani , uključujući Ukrajince i Moldavce.

Wagner krajem godine počeo koristi groblje na jugu Rusije koje se do kraja januara napunilo s oko 200 grobova. Advokat jednog od osuđenika, Vjačeslava Kochasa koji je 2020. godine osuđen na 18 godina za ubistvo i oružanu pljačku, opisao je svog klijenta kao "običnog tipa" koji je vjerojatno mislio da mu je Wagnerova ponuda "jedini izlaz".

Ruski aktivisti za prava zatvorenika optužili su Wagner da skriva istinu o sudbini osuđenika kako bi prikrio razmjere prebjega u svojim redovima. Izvori iz ukrajinskih sigurnosnih službi navode da se uglavnom radi o presuđenim "ubicama i alkoholičarima".

Olga Romanova, voditeljica ruske grupe za prava zatvorenika Russia Behind Bars, ranije ove sedmice citirala je obitelji zatvorenika, procjenjujući da se samo 10.000 od više od 43.000 zatvorenika koji su unovačeni do kraja decembra još uvijek bore. Ostali su ili ubijeni, ranjeni, nestali, dezertirali ili se predali.

Romanova je također rekla da su slučajevi dezerterstva toliko rašireni da Wagnerova uprava često kaže obiteljima da je njihov rođak mrtav kako bi prikrili razmjere prebjega.

Tempo Wagnerovog regrutiranja zastao je u decembru, prema Romanovoj, jer su mnogi zatvorenici bili užasnuti nedavnim videom na kojem se vidi kako komandant Wagnera ubija vojnika maljem nakon što se dobrovoljno predao Ukrajincima.

U potezu koji bi mogao povećati njegovu popularnost, Jevgenij Prigožin, osnivač Wagnera, u izjavi je pozvao Igora Girkina, bivšeg vođu ukrajinskih separatista sa značajnim da udruži snage s plaćenicima.

"Pozivam ga da stigne na teritorij Luganske Narodne Republike kako bi bio postavljen na komandno mjesto koje će odgovarati njegovim kompetencijama u jednoj od jurišnih jedinica".

Girkin je jedan od najžešćih kritičara Kremlja, ali je pohvalno govorio o Wagnerovim borbenim sposobnostima. U četvrtak je rekao da je spreman razmotriti ponudu.