Sve izvjesniji scenarij
0

Nesagledive posljedice za sve: Šta bi značilo slanje sjevernokorejske vojske u Ukrajinu?

B. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Ministar odbrane Južne Koreje izjavio je ove sedmice da je vjerovatno da će Sjeverna Koreja poslati vojnike u Ukrajinu kako bi podržala rusku vojsku. Ukoliko se to dogodi, to bi bio rijedak iskorak dugogodišnje izolirane i nuklearno naoružane Sjeverne Koreje u strani sukob.

Sjedinjene Američke Države su navele da je Sjeverna Koreja isporučila Rusiji velike količine artiljerijskih granata i balističkih projektila u zamjenu za rusku tehnološku pomoć u njenom svemirskom programu. Južna Koreja vjeruje da je Sjever poslao više od milion artiljerijskih granata Rusiji, kao i balističke rakete.

I Rusija i Sjeverna Koreja su negirale tvrdnje da je Sjeverna Koreja poslala oružje Rusiji, a nijedna od ovih zemalja, niti njihovi državni mediji, nisu spominjali mogućnost da sjevernokorejski vojni kadar pomaže Rusiji u Ukrajini.

Šta je poznato

Ukrajinski mediji su prošle sedmice izvijestili da je šest sjevernokorejskih vojnih oficira bilo među oko 20 vojnika koji su poginuli u ukrajinskom raketnom napadu na poligon za obuku na teritoriji pod ruskom okupacijom, u blizini grada Donjecka, 3. oktobra.

Pozivajući se na izvore u ukrajinskoj vojnoj obavještajnoj službi, Interfax-Ukrajina je izvijestio da su tri sjevernokorejska vojnika ranjena. Navodi se da su ruski blogeri tvrdili da su sjevernokorejski oficiri posjećivali front u sklopu programa "razmjene iskustava", gdje su ih brifirali ruski vojni stručnjaci.

Radio Slobodna Azija nije mogao nezavisno potvrditi ove izvještaje. Ruski i sjevernokorejski državni mediji nisu spominjali takav incident.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

Ukrajinski obavještajci su prošle godine tvrdili da sjevernokorejsko vojno osoblje, uključujući inženjere, djeluje na teritoriji pod ruskom okupacijom. Ukrajinska vlada je saopćila da Rusija planira mobilizirati sjevernokorejske radnike za različite građevinske projekte na okupiranoj ukrajinskoj teritoriji.

Ministar odbrane Južne Koreje, Kim Jong-hyun, rekao je parlamentu u utorak da je “vrlo vjerovatno” da će Sjeverna Koreja poslati trupe u Ukrajinu, s obzirom na to da su Rusija i Sjeverna Koreja potpisale pakt o međusobnoj odbrani u sklopu “sveobuhvatnog strateškog partnerstva” u junu, kada je ruski predsjednik Vladimir Putin posjetio Pjongjang.

Kim nije iznio dodatne detalje. U njihovom paktu, Rusija i Sjeverna Koreja su se dogovorile da pruže trenutnu vojnu pomoć jedna drugoj ako se suoče s oružanom agresijom.

Šta bi značilo slanje vojnika?

Slanje sjevernokorejskih trupa u Ukrajinu značilo bi mnogo intervencionistički pristup dugogodišnje izolirane Sjeverne Koreje pod mladim liderom Kim Jong Unom i naglasilo bi njegovu ambiciju da Sjeverna Koreja bude tretirana kao značajna vojna sila na svjetskoj sceni.

Nakon što se gotovo potpuno izolirala od svijeta tokom pandemije COVID-19, Sjeverna Koreja posljednjih godinu dana ponovo uspostavlja svoje vanjske veze, uz sumnju u Južnoj Koreji da se odnosi Sjevera sa starim saveznikom Kinom hlade.

Tokom decenija, Sjeverna Koreja je surađivala na tehnologiji balističkih raketa s državama poput Pakistana i Irana, ali slanje trupa u strani sukob bio bi veliki korak koji bi vjerovatno izazvao zabrinutost širom svijeta.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

Veoma je rijetko da Sjeverna Koreja, od svog osnivanja, šalje vojnike u inostranstvo, ali američki istraživač Merle Pribbenow rekao je 2011. godine da su, nakon godina glasina, i Sjeverna Koreja i Vijetnam priznali da su sjevernokorejski piloti sudjelovali u borbama protiv američkih aviona iznad Sjevernog Vijetnama tokom Vijetnamskog rata.

Bivši oficir CIA-e citirao je zvaničnu vijetnamsku vojnu historiju objavljenu 2001. godine, u kojoj se navodi: “Tokom nekoliko letova, korejski piloti su oborili američke avione.”

Kao i druge zemlje na antikolonijalnoj strani Hladnog rata, Sjeverna Koreja je podržavala "pokrete za oslobođenje", posebno u Africi, sa oružjem, obukom i savjetnicima.

Istraživač Tycho van der Hoog sa Univerziteta Leiden u Nizozemskoj rekao je da je između 1960. i 1980. Sjeverna Koreja pomagala tim pokretima da dođu na vlast s oružjem i obukom. Od otprilike 1980. do 2000. godine, Sjeverna Koreja je pomagala nekoliko novonastalih afričkih država da konsolidiraju vlast uspostavljanjem predsjedničke garde koju su obučavali sjevernokorejski savjetnici.

Od 2000. godine pa nadalje, nekoliko afričkih vlada koristilo je sjevernokorejske usluge popravki i modernizacije vojne opreme kako bi zadržale vlast, rekao je van der Hoog.

Uprkos vojnoj podršci, raspoređivanje sjevernokorejskih trupa u Africi bilo je rjeđe, ali se procjenjuje da je oko 3.000 sjevernokorejskih vojnika, zajedno sa 1.000 savjetnika, sudjelovalo u građanskom ratu u Angoli kasnih 1970-ih i 1980-ih protiv južnoafričkih snaga.

Tokom Jomkipurskog rata 1973. na Bliskom istoku, mediji su izvijestili da su i Izrael i SAD tvrdili da je mali broj sjevernokorejskih pilota letio egipatskim borbenim avionima u borbi protiv izraelskih snaga.

U Aziji, počevši od 1990-ih, tadašnji kambodžanski princ Norodom Sihanouk – kasnije ponovo okrunjen za kralja – godinama je imao sjevernokorejske tjelohranitelje, kao rezultat Sihanoukovih bliskih odnosa s osnivačem Sjeverne Koreje, Kim Il Sungom.