Osvrnuo se na izbore
49

Netanyahu čestitao novom britanskom premijeru: "Nadam se da nastavljamo jačanje historijskog prijateljstva"

V. K.
Benjamin Netanyahu i Keir Starmer (Foto: EPA-EFE)
Benjamin Netanyahu i Keir Starmer (Foto: EPA-EFE)
Premijer Izraela Benjamin Netanyahu osvrnuo se na rezultate izbora u Velikoj Britaniji te je čestitao novom premijeru i predsjedniku Laburističke partije Keiru Starmeru pobjedu i imenovanje nove vlade.

U osvrtu na rezultate na društvenoj mreži X, Netanyahu je rekao kako očekuje da Velika Britanija i Izrael nastave saradnju.

"Uvjeren sam da ćemo nastaviti raditi zajedno kako bismo ojačali historijsko prijateljstvo između Izraela i Velike Britanije i kako bismo unaprijedili zajedničke ciljeve sigurnosti i mira", rekao je Netanyahu.

Također, premijer Izraela imao je poruku i za, sada već bivšeg premijera, Rishija Sunaka.

"Izražavam zahvalnost Rishiju Sunaku za njegovo prijateljstvo i podršku tokom svih godina", zaključio je Netanyahu.

Dan nakon izbora, Britanci su već izvršili primopredaju vlasti. Rishi Sunak se oprostio od svog kabineta, a novi premijer i predsjednik Laburističke partije Keir Starmer stigao je u Downing Street te je održao i prvi govor.

"Dali ste nam jasan mandat i mi ćemo ga iskoristiti za promjenu. Vratit ćemo poštovanje politici. Četiri nacije ponovo stoje zajedno. Bit ćemo posvećeni mirnoj i strpljivoj obnovi. Ciglu po ciglu, obnovit ćemo našu infrastrukturu. Rad na promjeni počet će odmah, ali nema sumnje - obnovit ćemo Britaniju", poručio je Starmer.