Prekršio i pravilo
121

Netanyahu držao govor u UN-u o miru, a sat kasnije Bejrutom odjeknule eksplozije

I. Sa.
Foto: EPA-EFE/ Screenshot
Foto: EPA-EFE/ Screenshot
Izraelski predsjednik Benjamin Netanyahu odbacio je globalne apele za prekid vatre u prkosnom govoru Ujedinjenim nacijama koji je održan samo sat vremena prije nego su počeli masovni zračni napadi na Bejrut.
Obraćajući se Generalnoj skupštini u New Yorku, izraelski premijer je predstavio svoju zemlju kao "šampiona mira i prosperiteta za Bliski istok", iako su njegove sigurnosne snage pripremale napad koji je širio teror na ulicama libanonske prijestolnice i pojačao strah od regionalnog rata.
"Izrael traži mir. Izrael žudi za mirom. Izrael je sklopio mir i ponovo će sklopiti mir", rekao je on, ali nije spomenuo sporazume o prekidu vatre za Gazu i Liban koje su zagovarale SAD.

Umjesto toga, zaprijetio je novim napadima u kampanji protiv Hezbolaha koja je počela prošle sedmice eksplodirajućim pejdžerima, a ove sedmice se proširila na zračne napade u kojima je ubijeno više od 700 ljudi i raseljeno najmanje 90.000.

"Nastavićemo da degradiramo Hezbolah", rekao je polupraznoj sali.

Mnoge nacionalne delegacije izašle su u znak protesta kada je Netanyahu stao na podijum.

Ubrzo nakon što je završio govor, južnim Bejrutom su odjeknule ogromne eksplozije, pretvarajući šest zgrada u ruševine, navodno u pokušaju atentata na vođu Hezbolaha Hasana Nasralaha i uništavanjem podzemnog bunkera.

Netanyahuova kancelarija saopštila je da će odmah krenuti kući, kršeći uobičajeno pravilo zabrane putovanja na jevrejsku subotu.

Objavio je fotografiju premijera koji naređuje napad, očigledno sa fiksne telefonske linije u improvizovanom komandnom centru u New Yorku.

Svjetski lideri okupljeni u New Yorku na Generalnoj skupštini UN-a ove sedmice u više navrata su iskoristili svoj trenutak kako bi založili za zaustavljanje rata u Gazi i preko libanske granice.