Posjeta Washingtonu
69

Netanyahu govori pred Senatom i Predstavničkim domom SAD-a, hiljade ljudi protestuju ispred zgrade

M. G.
(Foto: EPA-EFE)
Brojni demokratski zakonodavci bojkotuju govor izraelskog premijera Benjamina Netanyahua u američkom Kongresu u srijedu, izražavajući nezadovoljstvo zbog hiljada civilnih žrtava i humanitarne krize uzrokovane izraelskom kampanjom u Gazi.

Netanyahu je dočekan aplauzom dok je ulazio u dvoranu prije svog govora pred Kongresom.

Istovremeno, izvještaji navode da je policija upotrijebila suzavac protiv demonstranata u blizini Kapitolskog brda.

Dugogodišnji izraelski lider održava četvrti govor pred zajedničkim sastankom Senata i Predstavničkog doma, čime će nadmašiti britanskog ratnog lidera Winstona Churchilla, koji je održao tri takva govora.

Netanyahu je započeo svoj govor zahvaljujući liderima Kongresa i zakonodavcima na “dubokoj” časti obraćanja Kongresu.

Netanyahu kaže da stojimo na “raskršću historije” dok je svijet u “previranju”.

On tvrdi da na Bliskom Istoku, iranska “osovina terora” “konfrontira” SAD, Izrael i njihove arapske prijatelje. “Ovo nije sukob civilizacija,” kaže on.

"To je sukob između onih koji veličaju smrt i onih koji posvećuju život. Da bi sile civilizacije pobijedile, Amerika i Izrael moraju stajati zajedno", rekao je Netanyahu.

Netanyahu je zahvalio Joeu Bidenu na njegovoj "iskrenoj" podršci Izraelu nakon napada 7. oktobra.

Biden je stajao uz Izrael “tokom našeg najmračnijeg trenutka”, rekao je Netanyahu, nazivajući posjetu nečim “što nikada neće biti zaboravljeno”.

Netanyahu je rekao da se on i Biden poznaju više od 40 godina, te da želi zahvaliti Bidenu za “pola stoljeća prijateljstva” prema Izraelu.

Napomenuo je da se Biden nazvao “ponosnim irsko-američkim cionistom”.

Netanyahu je napomenuo da su nekoliko porodica talaca koje drži Hamas prisutne u dvorani, uključujući rodbinu porodice Bibas, kao i porodice američkih talaca.

Izraelski premijer je rekao da je bol koju su te porodice pretrpjele “neopisiva”. Obećao je da “neće odmarati dok svi njihovi voljeni ne budu kod kuće. Svi.”

Dodao je da se “intenzivni” napori ulažu u ime talaca.