Eskalacija pritiska
13

Netanyahu ima plan: Dati Palestincima sedam dana da isprazne dio Gaze, prekinuti pomoć ako ostanu

I. Sa.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Izraelski premijer Benjamin Netanyahu analizira plan za zatvaranje humanitarne pomoći sjevernoj Gazi u pokušaju izgladnjivanja predstavnika Hamas.

Ovaj plan, ako se provede, moga bi ostaviti bez hrane i vode stotine hiljada Palestinaca koji ne žele ili ne mogu napustiti svoje domove.

Izrael je izdao brojna naređenja za evakuaciju sa sjevera tokom cjelogodišnjeg rata, od kojih je najnovije bilo u nedjelju.

Plan je predložila grupa penzionisanih generala i on bi eskalirao pritisak, dajući Palestincima sedmicu dana da napuste sjevernu trećinu pojasa Gaze, uključujući grad Gazu prije nego što ga proglase zatvorenom vojnom zonom.

Oni koji ostanu smatrali bi se borcima, što znači da bi vojni propisi dopuštali trupama da ih ubiju te bi im uskraćivali hranu, vodu, lijekove i gorivo.

Kopiju plana je dobila agencija Associated Press uz riječi da to to jedini način da se "razbije Hamas na sjeveru i izvrši pritisak da oslobodi preostale taoce".

Plan poziva Izrael da zadrži kontrolu nad sjeverom na neodređeni period kako bi pokušao stvoriti novu administraciju bez Hamasa, cijepajući pojas Gaze na dva dijela.

Vlada nije donijela odluku da se u potpunosti provede "generalski plan" i nejasno je koliko se on ozbiljno razmatra. Jedan zvaničnik je rekao rekao da se dijelovi plana već provode, ne precizirajući koji konkretno.

Drugi zvaničnik, koji je Izraelac, rekao je da je Netanyahu "pročitao i proučio" plan, "kao i mnoge planove koji su do njega dolazili tokom rata", ali nije rekao da li je išta od toga usvojeno. Zvaničnici su govorili pod uslovom anonimnosti jer se o planu ne bi treba javno raspravljati.

Izrael je u nedjelju započeo ofanzivu protiv boraca Hamasa u izbjegličkom kampu Jabaliya sjeverno od grada. Nijedan kamion s hranom, vodom ili lijekovima nije ušao na sjever od 30. septembra, navodi UN i web stranica izraelske vojne agencije koja nadgleda prelaze humanitarne pomoći.