Svojeglavi pokušaji
88

Netanyahu ima "plan" za Gazu poslije rata, ali slabo ko u njega vjeruje i već je podbacio

F. H.
Mapa: Israelpalestine.liveuamap.com
Mapa: Israelpalestine.liveuamap.com
Izrael je spreman pokrenuti sporni pilot program za upravljanje poslijeratnom Gazom, navodi se u izvještaju Financial Timesa.

Plan uključuje stvaranje niza "humanitarnih enklava" ili "mjehurića" osmišljenih da budu oslobođeni kontrole Hamasa, ali je naišao na rašireni skepticizam onih koji su bili upoznati s detaljima.

Eksperimentalni model trebao bi uskoro početi u sjevernim četvrtima Gaze Atatra, Beit Hanoun i Beit Lahia, kako je izvijestio Financial Times, pozivajući se na šest izvora upoznatih s planom.

Prema ovoj shemi, izraelska bi vojska kanalizirala pomoć s obližnjeg prijelaza Erez provjerenim lokalnim Palestincima, koji bi je distribuirali i postupno preuzimali odgovornosti civilnog upravljanja. Izraelske snage bi u početku osiguravale sigurnost u tim područjima.

Međutim, održivost ovog plana suočava se sa značajnim izazovima. Jedna osoba koja je upoznata s prijedlogom opisala ga je za Financial Times kao "utopistički" projekt, navodeći nasilno protivljenje Hamasa, unutarnje sukobe unutar vlade premijera Benjamina Netanyahua i mlaku podršku arapskih država.

Inicijativa dolazi nakon mjeseci međunarodnog pritiska na Netanyahuovu vladu da formulira vjerodostojnu alternativu za poslijeratno upravljanje Gazom. Međutim, dvije osobe upoznate s planom rekle su za Financial Times da se čini kao ponavljanje prethodnih neuspješnih pokušaja.

"Već smo to pokušali u tri različita dijela cenralne i sjeverne Gaze, uključujući i lokalne klanove. Sve ih je Hamas pretukao ili ubio", rekao je za Financial Times bivši visoki izraelski dužnosnik upoznat s poslijeratnim planiranjem.

Nedavni događaji naglašavaju opasnosti s kojima se suočavaju oni za koje se smatra da sarađuju s Izraelom. Prošle sedmice izbili su smrtonosni sukobi između Hamasovog sigurnosnog osoblja i istaknutog klana u centralnoj Gazi nakon što je Hamas pogubio glavu obitelji Abu Amra zbog navodne "prijemljivosti" na izraelske poteze, prema sigurnosnom izvoru u Gazi.

Hamas je oštro odbacio bilo kakvo vanjsko uplitanje u budućnost Gaze. U izjavi prošlog utorka, skupina je izjavila da će "odsjeći svaku ruku [izraelske] okupacije koja se pokušava petljati u sudbinu i budućnost našeg naroda."

Plan se suočava s dodatnim preprekama zbog Netanyahuovog dosljednog odbijanja bilo kakve uloge palestinskih vlasti u Gazi i njegovog odbijanja da razmotri put prema palestinskoj državnosti. Unatoč ovom stavu, Netanyahu i njegovi viši saradnici i dalje insistiraju na tome da će arapske vlade igrati glavnu ulogu u poslijeratnim aranžmanima.

Tzachi Hanegbi, izraelski savjetnik za nacionalnu sigurnost, pozvao je na "vodstvo odozgo prema dolje" umjerenih arapskih zemalja, zajedno sa SAD-om, EU-om i UN-om, kako bi se stvorila "alternativa Hamasu" u kombinaciji s lokalnim palestinskim vodstvom.

Međutim, arapski dužnosnici odbili su takve prijedloge bez uključivanja palestinskih vlasti i konkretnog napretka prema palestinskoj državi.

"Arapske države neće podržati obnovu Gaze ili poslijeratne planove osim ako Izrael ne poduzme konkretne korake prema uspostavi palestinske države", rekao je arapski diplomat za Financial Times.

Koncept "humanitarnih mjehurića" dio je šireg troslojnog poslijeratnog plana za koji se zalažu izraelski sigurnosni establišment i ministar odbrane Yoav Gallant. Ova veća shema predviđa međunarodnu koaliciju koja pruža diplomatsku i financijsku potporu, s dužnosnicima Palestinske uprave i lokalnim čelnicima koji upravljaju novim režimom, a "mjehurićima" upravljaju predstavnici raznih dionika.

U oku su i planovi za obuku lokalnih palestinskih snaga sigurnosti iz Gaze, a kandidate provjerava Majed Faraj, šef obavještajne službe Palestinske uprave. Međutim, otpor najviših razina Netanyahuove vlade zaustavio je napredak na sveobuhvatnom planu.

Dok se Izrael priprema testirati ovaj eksperimentalni model, mnogi promatrači i dalje sumnjaju u njegov uspjeh.

"Ako pokušate eksperimentirati samo na nižoj razini, neće uspjeti. Nitko neće uložiti novac u ovo bez dugoročnog sveobuhvatnog plana. Nema kupaca", rekao je bivši visoki izraelski dužnosnik za Financial Times.