Neke zemlje podržale
54

Netanyahu lobirao u EU kako bi se izvršio pritisak na Egipat da primi izbjeglice iz Gaze

B. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je pokušao uvjeriti čelnike Evropske unije da izvrše pritisak na Egipat da primi izbjeglice iz Pojasa Gaze, piše u novom izvještaju Finacial Timesa.
Oni koji su upućeni u rasprave kazali su za ovaj list da je ideja iznesena na sastancima s evropskim dužnosnicima prošle sedmice.

Rekli su da su prijedlog iznijele neke zemlje, između ostalog Austrija i Češka, u privatnim razgovorima koji su se odvijali tokom samita čelnika EU-a u četvrtak i petak.

Podsjećamo Austrija i Češka su jedne od rijetkih zemalja koje su glasale protiv UN-ove rezolucije u uspostavi humanitarnog primirja u Gazi.

Međutim, evropske sile poput Njemačke i Francuske odbacile su prijedlog kao nerealan, ukazujući na otpor egipatskih dužnosnika ideji prihvaćanja izbjeglica iz Gaze, čak i privremeno.

Egipat je u više navrata saopćio da se Palestinci ne bi trebali napuštati zemlje svojih predaka kako bi mogli ostvariti dugogodišnji san o državnosti.

U nedjelju je Bijela kuća saopćila da je "osiguranje da Palestinci u Gazi ne budu raseljeni u Egipat ili bilo koju drugu državu" bilo na dnevnom redu telefonskog razgovora između predsjednika Sjedinjenih Država Joea Bidena i njegovog egipatskog kolege Abdela Fattaha el-Sisija.