Klanovi nisu popustili
54

Netanyahu navodno razmatra da kontrolu nad Gazom nakon rata ima Palestinska samouprava

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Ured izraelskog premijera Benjamina Netanyahua preispituje svoje stajalište o uključivanju palestinskih vlasti u upravljanje pojasom Gaze u "dan poslije", piše The Times of Israel.

Iako se u početku protivio, Netanyahu sada favorizira uspostavu "civilne uprave - ako je moguće s lokalnim Palestincima i nadamo se uz potporu zemalja u regiji".

Prema medijima izraelske okupacije, "civilna uprava" bi uključivala ljude koji su služili u javnom sektoru uz palestinske vlasti, prije nego što su unutarnje nesuglasice dovele do toga da Hamas preuzme kontrolu nad Gazom.

Ove osobe su sada, prema tvrdnjama izraelskih medija, provjeravane.

Ranije, prošle sedmice glavnikomesar Vrhovne vlasti palestinskih klanova u Gazi, Akef al-Masri, potvrdio je da Netanyahu i njegovi ministri "nisu i neće moći slomiti volju palestinskog naroda u njihovoj težnji za slobodom, okončanju okupacije, uspostavi palestinske države i ostvarivanju prava na povratak."

Važno je napomenuti da izjave klanova u Pojasu Gaze dolaze nakon što je Netanyahu priznao neuspjeh svog plana, koji je predlagao da palestinski klanovi upravljaju Pojasom umjesto pokreta Hamas. Ponovio je svoje odbijanje predaje uprave palestinskim vlastima ili uspostave palestinske države, kako je izvijestio izraelski Channel 12.

Al-Masri je naglasio da će palestinski klanovi "omesti ono što Netanyahu planira u narednom razdoblju, kao što su osujetili izraelske planove u proteklih devet mjeseci" rata protiv Pojasa Gaze.

Objasnio je da su klanovi odbili zauzeti mjesto bilo koje političke stranke koja upravlja Pojasom Gaze, ističući da oni "nisu alternativa frakcijama Palestinskog otpora, već ih nadopunjuju u njihovoj borbi, unatoč njihovim različitim političkim i ideološkim orijentacijama".

Važno je napomenuti da su klanovi iz Gaze prethodno potvrdili da nisu alternativa nijednom palestinskom političkom sistemu, jer je Nacionalna skupština palestinskih klanova i porodica naglasila da su oni “sastavni dio palestinskog društva i nacionalnih komponenti i autentični pobornici sveobuhvatnog otpora".

Upozorili su da će se svatko ko sarađuje s Izraelcima "smatrati kao da sarađuje s okupacijom", pozivajući sve Palestince, kao i čelnike i starješine Gaze, da nastave čuvati Pokret otpora i osiguravati unutarnju frontu.