Većina ministara "za"
0

Netanyahu odbio egipatski prijedlog primirja za Gazi: Razgovore voditi samo pod vatrom

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Kako javlja izraelski Channel 12 iako je izraelska vlada podržala egipatski prijedlog dvodnevnog primirja u Gazi, premijer Benjamin Netanyahu je odbio ovu opciju.

Ograničeni sastanak u Dohi između premijera Katara Muhammada Al-Thanija, šefa CIA-e Williama Burnsa i šefa Mossada Dedija Barne održan je u nedjelju kako bi se ponovno pokrenuli pregovori o Gazi. Sastanka je pokušati promovirati egipatsku inicijativu, prema kojoj će četiri zarobljenika biti oslobođena za dvodnevni prekid vatre.

Šef Shin Beta Ronen Bar vratio se iz Egipta nakon formuliranja prijedloga. Prema prijedlogu bit će prekid vatre na dva dana, a zatim će biti puštena četiri zarobljenika na dva sedmice tokom kojih će trajati primirje i voditi se pregovori.

U raspravi je cijeli izraelski sigurnosni establišment podržao inicijativu, kao i većina ministara, osim Smotricha i Bena Gvira koji su bili protiv. Premijer Benjamin Netanyahu također se usprotivio prijedlogu zbog dvodnevnog prekida vatre prije oslobađanja zarobljenika. Netanyahu je objasnio da je u njegovoj poziciji zabranjeno kršiti načelo o vođenju pregovora samo pod vatrom. Prijedlog nije došao na glasanje.

Summit u Kataru održava se pod jakim američkim pritiskom. Šef Mossada Dedi Barnea, jedini predstavnik u ime Izraela, uvjeren je da su eliminacija Sinwara i napad u Iranu donijeli stvarnu promjenu stanja.

Ali izvori u pregovorima kažu da se zapravo ništa nije promijenilo Ni nakon atentata na Sinwara, Hamas nije spreman odustati od povlačenja IDF-a iz Gaze i. prestanak rata, a Izrael nije spreman povući se iz osovine Philadelphia i osovine Netzer.

Ranije jučer objavljeno je da je egipatski predsjednik Abdel Fattah al-Sisi otkrio da je Egipat nedavno predložio inicijativu za dvodnevni prekid vatre u Gazi, u kojem bi 4 zarobljenika bila oslobođena u zamjenu za palestinske zarobljenike. Al-Sisi je naznačio da će se u sklopu prijedloga voditi razgovori u trajanju od 10 dana u kojima će se pokušati postići trajni prekid vatre.