Izraelski premijer
114

Netanyahu odgovorio Hutima na napad i prijetnje, najavio da će platiti "visoku cijenu"

A. L.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Premijer Izraela Benjamin Netanyahu prijeti jemenskim Hutima koje podržava Iran nakon što je balistička raketa lansirana iz Jemena u centralni Izrael rano jutros.
"Huti su do sada trebali znati da tražimo visoku cijenu za svaki pokušaj da nam se naudi", rekao je on na početku sedmične sjednice vlade i dodao da "oni kojima je potreban podsjetnik su dobrodošli da posjete luku Hodeida."

Izrael je pokrenuo napad na glavnu luku koju kontrolišu Huti 20. jula nakon što je dron koji je pokrenula grupa udario u Tel Aviv, ubivši jednog muškarca i ranivši još četiri.

Prethodno je glasnogovornik vojske Huti Yahya Saree preuzeo odgovornost za jutrošnji napad balističkim projektilima.

"Svako ko nas napadne neće pobjeći od našeg odgovora", kaže Netanyahu. "Hamas to već uči", dodaje on, obećavajući da će ova grupa u Gazi biti uništena i da će osloboditi taoce koje drži.

Odgovarajući na ljutite pozive stanovnika sjevernog Izraela zbog pogoršanja tamošnje sigurnosne situacije dok Hezbolah izvodi svakodnevne napade, Netanyahu insistira da se "status quo neće nastaviti".

On poziva na "promjenu ravnoteže snaga" duž granice i obećava da će učiniti "sve što je potrebno" kako bi se Izraelcima iz sjevernog regiona omogućilo da se vrate svojim domovima.

Usred široko rasprostranjenog protestnog pokreta koji izlazi na ulice kako bi osudio njegovo postupanje u ratu, Netanyahu poziva na jedinstvo, rekavši da će pobjeda doći "kao ujedinjena nacija koja je ustala protiv naših neprijatelja kako bi osigurala našu budućnost".

Podsjetimo, Huti su rano jutros izveli raketni napad na centralni Izrael koji u kojem je lakše povrijeđeno pet osoba i nastala materijalna šteta. Zbog napada jutros su se sirene za zračnu opasnost oglašavale širom Izraela.

Huti su kasnije rekli da je ovo samo početak i da će biti "još iznenađenja".