Nije došao "praznih ruku"
112

Netanyahu otkrio detalje sastanka s Bidenom: Ogromna vojna pomoć Izraelu za nastavak "pravednog rata"

M. G.
Premijer Izraela Benjamin Netanyahu oglasio se saopćenjem nakon današnje posjete predsjednika SAD-a Joea Bidena njegovoj zemlji. Netanyahu je otkrio da se s Bidenom dogovorio o nastavku "pravednog rata".
"Jučer uveče, prije nego što je Biden otputovao za Izrael, prezentirao sam mu konkretne dokaze da nije izraelska vojska, već Islamski džihad ispalio projektil koji je pogodio bolnicu u Gazi. Naredio sam našem Nacionalnom direktoratu za javnu diplomatiju i Izraelskim obrambenim snagama da šire ove dokaze, i danas svijet zna istinu. To će također čuti od Vijeća sigurnosti UN-a", kaže Netanyahu.
Dodao je da je ovo prvi put da je američki predsjednik došao u Izrael u vrijeme rata.

"Razgovarao sam s njim o strahotama s kojima smo se suočavali, o strašnom bolu zbog gubitaka koji su nas pogodili, o heroizmu naših boraca, hrabrosti naših građana i jedinstvu među nama. Tokom današnjeg posjeta postigli smo nešto od najveće važnosti što znatno doprinosi našoj sigurnosti: Ogromna vojna pomoć za Državu Izrael neviđenih razmjera, uključujući pomoć koja dodatno jača naše ratne sposobnosti", dodao je Netanyahu.

Što se tiče zarobljenika, dodaje izraelski premijer, objasnio je tri stvari predsjedniku Bidenu.

"Prvo, zahtijevao sam povratak naših zarobljenika, i zajedno radimo na njihovom povratku na svaki mogući način. Drugo, zahtijevamo posjete Crvenog križa našim zarobljenicima dok se ne vrate. Treće, nećemo dopustiti humanitarnu pomoć u obliku hrane i lijekova s našeg teritorija za Pojas Gaze", dodaje Netanyahu.

Istakao je da je Biden došao u Izrael s više od "utješnih i dirljivih riječi".

"Našim sastankom danas dogovorili smo se o koracima koji će osigurati nastavak našeg pravednog rata. Usaglasili smo se o saradnji koja će promijeniti jednačinu u svim sektorima i pomoći nam u ostvarivanju naših ratnih ciljeva", zaključuje Netanyahu.

Podsjećamo, SAD su ranije uložile veto na rezoluciju u Vijeću sigurnosti UN-a kojom se poziva na obustavu vatre u Gazi. Američka ambasadorica pri UN-u pravdala je ovakvu odluku činjenicom da u rezoluciji nije navedeno "pravo Izraela na samoodbranu".