Smatra da bi to bio poraz
0

Netanyahu pod velikim pritiskom: Ministar mu zaprijetio raspuštanjem vlade ako prihvati sporazum

S. M.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Ministar nacionalne sigurnosti Izraela i šef ultranacionalističke stranke Otzma Yehudit Itamar Ben Gvir odbacio je novopredloženi sporazum o oslobađanju talaca i prekidu vatre između Izraela i Hamasa rekavši da će raspustiti Vladu ako ga usvoji premijer Benjamin Netanyahu.

Odbijajući prijedlog, Ben Gvir se pridružuje drugom ultranacionalističkom ministru finansija Bezalelu Smotrichu u upozorenju Netanyahua da će njegova vlada pasti ako prihvati predloženi sporazum.

Za razliku od Smotricha, Ben Gvir ne spominje vraćanje talaca kao dio izraelskih ratnih ciljeva.

"Dogovor prema detaljima koji su danas objavljeni značio bi okončanje rata i odustajanje od uništavanja Hamasa. Ovo je nepromišljen dogovor koji bi bio pobjeda terorizma i sigurnosni rizik za Državu Izrael", kaže Ben Gvir, dodajući da to ne bi predstavljalo potpunu pobjedu, kao što je Netanyahu više puta obećavao, već "potpuni poraz".

Ben Gvir kaže da njegova stranka neće dozvoliti da se rat završi na ovaj način.

"Ako premijer sprovede ovaj dogovor u djelo pod uslovima koji su danas objavljeni, a značenje je kraj rata i napuštanje (cilja) uništenja Hamasa, Otzma Yehudit će raspustiti vladu", kazao je Ben Gvir.