Obraćanje naciji
136

Netanyahu ponovo prijeti: U ratu smo s Iranom, poravnat ćemo račune sa svakim ko nam naudi

B. H.
Screenshot: Youtube
Screenshot: Youtube
Premijer Izraela Benjamin Netanyahu je u televizijskom obraćanju, govoreći iz sjedišta IDF u Tel Avivu nakon sastanka sigurnosnog kabineta kazao je da je Izrael je u egzistencijalnom ratu protiv "Irana i njegove osovine".

Kaže da je posljednjih dana Izrael "ispalio snažne strijele" Hutima, Hamasu i Hezbolahu.

Mislio je na napad na vojnog čelnika Hamasa Muhammada Deifa u Gazi prije nekoliko sedmica, na nedavni napad na luku Hodeida u Jemenu i sinoćnji napad na Fuada Shukra, kojeg naziva "šefom Hezbolahovog štaba".

Nije spomenuo na lidera Hamasa Ismaila Haniyeha, o čemu Izrael i dalje šuti.

Netanyahu kaže da je Shukr direktno odgovoran za ubistvo 12 djece u Majdal Shamsu i za napade preko sjeverne granice Izraela. Ističe Shukrovu umiješanost u napad 1983. na američke marince u Libanonu, te u održavanju veza između Irana i Hezbolaha.

"Obračunali smo se s Hajj Mohsinom, i obračunat ćemo se sa svakim ko nam naudi. Svi koji se nišane u našu djecu, svi koji ubijaju naše građane, svi koji štete našoj zemlji - krv im je na glavi", kazao je Netanyahu

Obećao je da će svi "platiti visoku cijenu za svaku agresiju protiv Izraela".

"Spremni smo za svaki scenarij i stat ćemo ujedinjeni i odlučni protiv svake prijetnje", poručio je Netanyahu

Netanyahu je kazao da će rat potrajati i zahtijeva izdržljivost od građana Izraela. Kaže da je neko vrijeme bio pod pritiskom u zemlji i inostranstvu da prekine rat.

“Tada nisam popuštao tim glasovima, a ne popuštam im ni sada. Sva postignuća posljednjih mjeseci postignuta su zato što nismo pokleknuli, i zato što smo donijeli hrabre odluke suočeni s velikim pritiskom u zemlji i inostranstvu. I kažem vam da nije bilo lako. Zajedno ćemo se boriti i uz Božju pomoć zajedno ćemo pobijediti", kazao je na kraju Netanyahu.