Pohvalio IDF
130

Netanyahu se obratio nakon napada Izraela na Hute: Stići ćemo do neprijatelja koliko god bili daleko

S. M.
Premijer Izraela Benjamin Netanyahu oglasio se nakon što je izraelska vojska (IDF) izvršila zračni napad na luku Al-Hudaydah u Jemenu koju kontrolišu Huti.

"Napad jasno stavlja do znanja našim neprijateljima da nema mjesta do kojeg duga ruka Izraela neće doći", rekao je Netanyahu.

Pohvalio je IDF za uspješnu operaciju u kojoj su pogođeni ciljevi udaljeni 1.700 kilometara od izraelske granice.

"Imam poruku za neprijatelje Izraela nemojte se varati u vezi sa nama. Zaštitit ćemo se na svaki način, na svakom frontu. Svako ko nam naudi platit će visoku cijenu za svoju agresiju", kazao je on.

Pozvao je međunarodnu zajednicu da pojača mjere protiv Irana i njegovih saveznika.

"Svako ko želi da vidi stabilan i siguran Bliski istok mora se suprotstaviti iranskoj osovini zla i podržati borbu Izraela protiv Irana i njegovih zastupnika u Jemenu, Gazi, Libanu, svuda", kazao je Netanyahu.

Netanyahu naglašava da je napad na luku Al-Hudaydah, koju su Huti koristili kao ulaznu tačku za svoje zalihe oružja, bio "direktan odgovor" na smrtonosni napad dronom u Tel Avivu u petak koji su izveli Huti, a u kojem je izraelski državljanin ubijen.

"Luka koju smo napali nije nevina luka. Koristila se u vojne svrhe, korištena je kao ulazna tačka za smrtonosno oružje koje je Iran isporučio Hutima. Koristili su to oružje za napad na Izrael, za napad na države u regionu i za napad na neke od najvažnijih svjetskih brodskih puteva", kazao je izraelski premijer.

Na kraju je poručio da su Huti sastavni dio "iranske osovine zla".