Traži da napuste domove
145

Netanyahu snimio "video narodu Libana": Ovo upozorenje shvatite ozbiljno

M. G.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Premijer Izraela, Benjamin Netanyahu, objavio je u ponedjeljak video poruku upućenu "narodu Libana". U svom obraćanju naglasio je da rat Izraela nije protiv libanskog naroda, već protiv Hezbolaha.
"Rat Izraela nije s vama, već s Hezbolahom. Predugo vas Hezbolah koristi kao živi štit. Postavili su rakete u vaše dnevne sobe i projektile u vaše garaže," izjavio je Netanyahu. "Te rakete i projektili ciljaju direktno naše gradove i građane. Da bismo zaštitili naš narod od udara Hezbolaha, moramo uništiti ta oružja."
Netanyahu je dodao da je Izraelska vojska (IDF) jutros upozorila građane da se sklone na sigurno: "Pozivam vas da ovo upozorenje shvatite ozbiljno. Ne dopustite da Hezbolah ugrozi vaše živote i živote vaših najmilijih. Ne dopustite da Hezbolah ugrozi Libanon. Molim vas, sklonite se sada. Kada naša operacija završi, moći ćete se sigurno vratiti svojim domovima."

Ove riječi dolaze u trenutku kada izraelski ratni avioni nastavljaju sa udarima na ciljeve Hezbolaha u južnom i istočnom Libanonu.

Izrael je u ponedjeljak izveo zračne napade na položaje Hezbolaha u Libanu, što je, prema libanskim vlastima, dovelo do smrti 492 osobe, uključujući 35 djece, te ranjavanja 1.645 ljudi.