Moćni vođa Hamasa
23

Neuhvatljivi Yahya Sinwar: Ni najmoderniji američki radari ne pomažu Izraelcima da ga pronađu

B. H.
Foto: Telegram
Foto: Telegram
Izraelski komandosi izvršili su raciju u kompleksu tunela u Khan Yunisu u Gazi krajem januara, u sklopu svojih napora da lociraju Yahya Sinwara, samo da bi otkrili da je vođa Hamasa napustio svoj podzemni bunker samo nekoliko dana ranije.

O novim detaljima potjere izvještava New York Times (NYT).

Američki i izraelski dužnosnici rekli su za američki list da su IDF-ove trupe pronašle dokumente i otprilike milion dolara u šekelima, ali nema tragova kamo je Sinwar otišao.

Izvještavanje NYT-a baca svjetlo na potragu koja je u toku za osobom koju mnogi smatraju arhitektom Hamasovog iznenadnog napada 7. oktobra. Sinwar je dugo bio meta izraelskih snaga sigurnosti, mnogo prije nego što je postao vođa Hamasa nakon ubistva Ismaila Haniyeha u Teheranu krajem jula.

Uspoređujući slučaj Sinwara s Osamom bin Ladenom, NYT je izvijestio da je potraga za vođom Hamasa "složenija i još teža" budući da on nastavlja voditi Hamas u vojnoj kampanji s Izraelom, za razliku od bin Ladena koji se uglavnom koncentrirao na prikrivanje svoje lokacije nakon napada 11. septembra.

Prema NYT, Sinwar ostaje u kontaktu s ostalim članovima Hamasa, uključujući one koji su odgovorni za pregovore s Izraelom, preko kurira. Sigurnosna služba Shin Bet dobila je zadatak locirati Sinwar, a također se navodi da američke obavještajne agencije pomažu Izraelu.

SAD je Izrael opskrbio radarom koji prodire do zemlje. Anonimni visoki izraelski dužnosnik rekao je novinama da je obavještajna podrška koju su pružile SAD "neprocjenjiva".

Izvještaj NYT također navodi da je tokom prvih mjeseci rata Sinwar nastavio koristiti mobilne i satelitske telefone, što je omogućilo izraelskim i američkim špijunskim agencijama da prate neke od njegovih razgovora. U tu svrhu, navodi se u izvještaju, izraelski ministar odbrane Yoav Gallant želio je ponovno opskrbiti Gazu gorivom kako bi napajao generatore koji održavaju rad mreža.

Američki dužnosnici vjeruju da bi zarobljavanje ili smrt Sinwara "nedvosmisleno imala dramatičan utjecaj na rat", navodi se u pisanju NYT, pri čemu neki od tih dužnosnika smatraju da će izraelski premijer Benjamin Netanyahu ukazati na to kao na dokaz da je Izrael je demontirao Hamas.

Međutim, NYT navodi da nije jasno kako bi ubistvo Sinwara utjecalo na pregovore s Izraelom oko oslobađanja zarobljenika.