U istočnom Jerusalemu
18

Neviđena bahatost Izraela: Sjedište UN-ove agencije pretvara u stanove za ilegalne doseljenike

B. H.
Foto: X.com
Foto: X.com
Odluka izraelskih vlasti da konfiskuju sjedište UN-ove agencije za palestinske izbjeglice (UNRWA) u četvrti Sheikh Jarrah u Istočnom Jerusalemu izazvala je val osuda i zabrinutosti.

Prema izvještajima, Izrael planira na ovom prostoru izgraditi 1.440 stambenih jedinica namijenjenih ilegalnim naseljenicima, što predstavlja najnoviji potez u njihovoj kontinuiranoj politici širenja naselja na okupiranim palestinskim teritorijama.

Kako navodi izraelski list Israel Hayom, projekat je u "pripremnim fazama", dok UNRWA nije komentirala ove tvrdnje. Ovo je samo jedan u nizu koraka koji je Izrael poduzeo kako bi ojačao svoje prisustvo u Istočnom Jerusalemu, gdje palestinski narod već decenijama trpi posljedice prisilnog iseljavanja i oduzimanja zemljišta.

Zamjenik gradonačelnika Jerusalema, ekstremni desničar Aryeh King, već mjesecima zagovara izgradnju hiljada novih ilegalnih stambenih jedinica kako bi proširio naselje Ma’alot Dafna, koje se nalazi u neposrednoj blizini sjedišta UNRWA-e.

U maju ove godine, izraelske vlasti izdale su nalog UNRWA-i da isprazni svoje prostorije u Jerusalemu, dajući agenciji rok od 30 dana. Kao razlog za ovu odluku naveli su "nepribavljanje dozvole" od izraelskih vlasti za izgradnju objekta na toj lokaciji.

Međutim, glasnogovornik UNRWA-e, Jonathan Fowler, u to vrijeme je izjavio da je agencija o odluci saznala iz medija te da nisu primili nikakvu službenu obavijest od izraelskih vlasti. Fowler je također istakao da UNRWA ima svoje sjedište na toj lokaciji od ranih 1950-ih godina, naglašavajući kontinuirano prisustvo ove organizacije u Istočnom Jerusalemu.

Istovremeno s ovim potezom, izraelski parlament priprema glasanje o zakonu koji bi UNRWA-u proglasio "terorističkom organizacijom" i zabranio joj rad u Istočnom Jerusalemu. Ovaj zakon predstavlja nastavak izraelskih napora da se UNRWA zatvori, budući da je riječ o jedinoj UN-ovoj agenciji koja ima specifičan mandat za pružanje pomoći palestinskim izbjeglicama, čija prava i status Izrael kontinuirano osporava.

UNRWA, osnovana 1949. godine rezolucijom Ujedinjenih nacija, ima zadatak pružanja pomoći i zaštite palestinskim izbjeglicama u pet oblasti djelovanja: Jordanu, Siriji, Libanu, Zapadnoj obali i Pojasu Gaze.

Oduzimanje sjedišta ove agencije i njegovo pretvaranje u stanove za ilegalne doseljenike još je jedan drastičan primjer izraelske politike koja teži potpunom brisanju palestinskog prisustva u Jerusalemu.

Ova najnovija izraelska akcija ne samo da ugrožava stabilnost u regionu, već i predstavlja flagrantno kršenje međunarodnog prava, dodatno potkopavajući mogućnosti za mirno rješenje dugotrajnog sukoba između Izraelaca i Palestinaca.