Ogromna kolonija
112

Nevjerovatan snimak iz Škotske: Čuli "misteriozne" zvukove u plafonu, pa pronašli 180.000 pčela

B. H.
Screenshot: Youtube
Screenshot: Youtube
Porodica iz Invernessa u Škotskoj pozvala je pčelara u svoj dom zbog neprestanog zujanja u jednoj od soba. Ispod stropne gipsane ploče pronašao je ogromnu košnicu i oko 180.000 pčela.

Iako je posljednjih godina najmanje 30 puta pronašao košnice u domovima ljudi, ovo je najveća do sada.

Pčele su nekoliko godina živjele u plafonu porodične kuće. Unuci vlasnika kuće, koji su povremeno spavali u sobi, žalili su se da noću čuju zujanje pčela. No, tek kada je vlasnik obavljao radove na održavanju krova i vidio roj pčela kako leti u kupaonicu, počeo je shvaćati da bi to mogao biti puno ozbiljniji problem.

Odmah je nazvao lokalnu pčelarsku kompaniju Loch Ness Honey Company i iskusni pčelar Andrew Card otišao je u izviđanje.

Pčele je locirao uz pomoć termovizijske kamere. Međutim, kada je otkrio gipsane ploče sa stropa u gostinjskoj sobi, prizor ga je jako iznenadio. Priznaje da je ono što je vidio bilo puno veće od očekivanog.

"Očekivao sam da će biti možda oko jedan metar, ali svaki od njih je mjerio između 1,8 i 2,5 metara. Bila je veća nego što sam očekivao. S oko 150.000 ili 180.000 pčela. Dobra zajednica u ovo doba godine je oko 50.000 pčela, tako da je to bilo stvarno ogromno", kazao je Card.

Na Instagramu je objavio kratki video intervencije.

Kaže da je u protekle četiri godine uklonio tridesetak košnica iz kuća, ali ovo je najveća koju je vidio.

Pažljiviji pogled otkrio je da postoje tri kolonije, svaka s oko 60.000 pčela. Kako je rekao za The Press and Journal, procjenjuje da je prva kolonija stara oko sedam godina, dok su druge dvije nastanjene posljednjih godina. Smatra da su pčele ovo mjesto odabrale zbog veličine jer zgrada s ravnim krovom nije imala izolaciju pa je tako osigurana zapremina do 40-ak litara.

Sljedećih nekoliko sedmica nadzirat će se pčelinje zajednice kako bi se utvrdilo ima li parazita. Zatim će se koristiti za proizvodnju meda sljedeće godine.