Sve saznali na aerodromu
87

Nevjerovatna posvećenost službi: Djeca špijunskog para nisu znala da su zapravo Rusi

B. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Kći i sin para ruskih obavještajaca koji su u Sloveniji osuđeni za špijunažu nisu znali da su Rusi. To su saznali tek u sklopu velike razmjene zarobljenika između Rusije i SAD-a u četvrtak. Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov otkrio je šokantan detalj u petak.

"Saznali su da su Rusi tek kada je avion s njima i njihovim roditeljima poletio iz Ankare", rekao je Peskov. Dodao je da su djeca mislila da su Argentinci i da im roditelji ne govore ruski, prenosi Komersant.

Njihovi roditelji, Anna i Artom Dulcev, pritvoreni su u Sloveniji 2022. godine. Slovenski ih je sud u srijedu na tajnom suđenju proglasio krivima za špijunažu i krivotvorenje isprava te im naredio protjerivanje iz zemlje.

Na sumnjivi par, koji je u Sloveniju stigao s argentinskim pasošima i pod lažnim imenima Maria Rosa Mayerova Munosova i Ludwig Gisch, slovensku je tajnu službu upozorila "neimenovana saveznička obavještajna služba", piše The Wall Street Journal.

Par s kćeri i sinom školskom dobi smjestio se u slovenskoj metropoli Ljubljani: ona kao "online galerist", on kao "šef start-upa koji se bavi informacijskom tehnologijom". Zapravo, radilo se o bračnom paru Dulčeva, paru u službi ruske obavještajne službe FSB, i njihovoj djeci.

Prema slovenskim i američkim istražiteljima, obavještajna meta Dulčevih bila je Agencija EU za saradnju energetskih regulatornih tijela (ACER) sa sjedištem u Ljubljani, odakle su putovali u Italiju, Hrvatsku i druge evropske zemlje kako bi prenijeli upute iz Moskve i vjerojatno novac tamošnjim ruskim agentima.

Slovenski agenti, koji su pretražili njihov ljubljanski stan nakon hapšenja para, pronašli su zalihu iza hladnjaka u kojoj su bile stotine hiljada eura.

Rusi su htjeli da se pritvoreni par odmah vrati. Slovenska tajna služba je mjesecima tajno pratila par. Nakon hapšenja para, ruska strana brzo je kontaktirala Sloveniju s tvrdnjom da je zainteresovana za par. No, tada se Ljubljana i Moskva nisu dogovorile pa je par ostao u pritvoru, dok su kći i sin udomljeni, ali su mogli posjećivati ​​roditelje.

Podsjećamo u Ankari je u četvrtak održana najveća razmjena zarobljenika između Rusije, Sjedinjenih Američkih Država i drugih evropskih zemalja od Hladnog rata. U njoj je učestvovalo 26 ljudi i uključeno je sedam zemalja; 24 od razmijenjenih bilo je zatočeno ili zatvoreno od jedne ili druge strane. Dvoje djece Dulčevih bilo je dio razmjene.