Velika afera
10

New York Times: Trumpove porezne prijave pokazuju velike gubitke i izbjegavanja poreza

I. Č.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Donald Trump, samoprozvani milijarder, platio je samo 750 dolara poreza na dohodak u godini kada je izabran za američkog predsjednika, saznaje New York Times.

"Trumpovi porezi pokazuju velike gubitke i godine izbjegavanja poreza", naslov je teksta objavljenog u nedjelju na portalu New York Timesa čija bi zapanjujuća istraga mogla, prema određenim procjenama, uzdrmati predstojeće predsjedničke izbore u Sjedinjenim Američkim Državama.

New York Times je izvijestio da je predsjednik "platio 750 dolara federalnog poreza na dohodak 2016. godine kada je osvojio predsjednički mandat" i da je "u prvoj godini provedenoj u Bijeloj kući platio još 750 dolara. Neće, kako navode, objaviti sve dokumente kako bi zaštitili svoj izvor.

Podaci o poreznim prijavama prikupljeni su tokom dvije decenije. Trump je plaćanje poreza uspio izbjeći tako što je prijavio da je izgubio više novca nego što je zaradio, javlja list iz New Yorka, uprkos tome što je 2018. od svojih reality emisija i drugih licenciranih projekata zaradio 427,4 miliona dolara.

"U 10 od prethodnih 15 godina uopće nije platio porez na dohodak, uglavnom zato što je prijavio da je izgubio mnogo više novca nego što je zaradio", navodi američki dnevni list, dodavši da u 11 od 18 godina nije platio federalni porez i da njegova preduzeća prijavljuju značajne finansijske gubitke.

Trump je u Bijeloj kući iznio optužbe o zavjerama protiv njega, odbacivši navode New York Timesa kao "potpuno lažnu vijest".

"Platio sam porez. Vidjet ćete. Moje porezne prijave se nalaze na reviziji, one su već dugo na reviziji. Uprava za poreze se ne odnosi prema meni dobro... Oni se prema meni odnose vrlo loše", kazao je Trump, dodavši da je platio puno poreza državi New York i da će se sve otkriti nakon revizije.