Stali uz opoziciju
34

Nezadovoljni građani izlaze na ulice Venecuele, kažu da Maduro nije pobjednik na izborima

A. Ku.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Nezadovoljni građani su izašli na ulice Venecuele kako bi nastavili kampanju protiv, kako navode, pokušaja predsjednika Nicolasa Madura da "ukrade prošlosedmične izbore".
Maduro je rekao da je zbog demonstracija do sada uhapšeno 2.000 osoba i da će se suočiti sa maksimalnom kaznom.

Desetine hiljada neistomišljenika okupiralo je aveniju u srcu glavnog grada Karakasa, a njima se obratila opoziciona liderka Maria Corina Machado koja tvrdi da je kandidat za predsjednika Edmundo Gonzalez, bio pravi pobjednik izbora 28. jula.

Tvrdnju da je na izborima pobijedio Gonzalez priznale su neke zemlje uključujući Sjedinjene Američke Države (SAD), Argentinu, Urugvaj i Peru.

U međuvremenu, ljevičarske vlade Brazila i Kolumbije tek treba da prihvate Madurovu pobjedu. Kina i Rusija podržale su Madura.

Jučer su na ulice Venecuele izašli građani svih uzrasta kako bi tražili okončanje Madurovog 11-godišnjeg vladanja tokom kojeg je južnoamerička zemlja bogata naftom postajala sve autoritarnija i klizila u razornu ekonomsku i humanitarnu krizu.

Maduro je svoje protivnike nazvao teroristima i izdajnicima tvrdeći da su oni dio kriminalne krajnje desničarske zavjere protiv njegove navodno ljevičarske vladavine.