Osvojio 51 posto glasova
20

Nicolas Maduro ponovo izabran za predsjednika Venecuele iako je na anketama imao malu popularnost

S. Š.
Nicolas Maduro (Foto: EPA-EFE)
Nicolas Maduro (Foto: EPA-EFE)
Predsjednik Nicolas Maduro pobijedio je na predsjedničkim izborima u Venecueli, prema djelimičnim rezultatima koje je objavilo izborno vijeće i uprkos brojnim izlaznim anketama koje su upućivale na pobjedu opozicije.

Elvis Amoroso, šef Nacionalnog izbornog vijeća inače blizak Maduru, rekao je da je Maduro osvojio 51 posto glasova, nadmašivši opozicionog kandidata Edmunda Gonzaleza, koji je osvojio 44 posto.

On je rekao da su rezultati zasnovani na osnovu 80 posto obrađenih biračkih mjesta.

Ovo će Maduru biti treći mandat na čelu države.

Američki državni sekretar Antony Blinken pozvao je da se glasovi na predsjedničkim izborima u Venecueli prebroje "pošteno i transparentno".

On je to komentarisao prije nego što je izborna vlast objavila da je Nicolas Maduro pobijedio sa 51,2 posto nad Edmundom Gonzalezom sa 44 posto.

"Sada kada je glasanje završeno, od vitalne je važnosti da se svaki glas prebroji pošteno i transparentno. Pozivamo izborne vlasti da objave detaljnu tabelu glasova kako bi se osigurala transparentnost i odgovornost", rekao je Blinken u saopćenju.

Inače, istraživanja javnog mnjenja dala su opozicionom kandidatu Gonzalezu veliku prednost u odnosu na Madura.

Mnogi birači su rekli da žele promjene nakon 25 godina koliko je socijalistička partija PSUV na vlasti - prvo pod vodstvom pokojnog predsjednika Huga Chaveza, a nakon njegove smrti 2013. godine, pod Nicolasom Madurom, javlja BBC.

Venecuelanska opozicija je navela široko rasprostranjenu prevaru u prebrojavanju glasova i obećala je da će osporiti rezultat. Ujedinila se iza kandidata Edmunda Gonzaleza kako bi svrgnula Madura nakon 11 godina na vlasti.