Uprkos iscrpnom ratu
1

Nijemci upozoravaju da su Rusi sve jači: "Uskoro će biti spremni napasti kompletan teritorij NATO-a"

B. H.
Ruski predsjednik Vladimir Putin testira "crvene linije" Zapada, upozorio je njemačke poslanike šef civilne obavještajne službe Bruno Kahl tokom saslušanja pred parlamentarnim odborom Bundestaga u ponedjeljak.

Djelovanje ruskih tajnih službi u Njemačkoj je, prema njemu i još dvojici šefova obavještajnih službi, sve agresivnije, uz porast slučajeva špijunaže i sabotaže.

"Svjedočimo agresivnim akcijama ruskih obavještajnih službi," izjavio je Thomas Haldenwang, predsjednik Ureda za zaštitu ustava, njemačke civilne kontraobavještajne službe.

Prema njegovim riječima, aktivnosti Moskve dosegle su neviđeni nivo.

"Posebno špijunaža i sabotaže iz Rusije u Njemačkoj rastu, i to kako u kvaliteti tako i u kvantiteti. Kremlj smatra Zapad, uključujući Njemačku, neprijateljem," upozorio je Bruno Kahl, predsjednik Savezne obavještajne službe (BND), pozivajući se na rat u Ukrajini. Prema pisanju lista Frankfurter Allgemeine Zeitung, Kahl je izjavio da Putin testira "crvene linije" Zapada.

Kahl je naveo da Rusija ulaže znatno više u svoju vojsku nego zemlje NATO saveza.

"Do kraja ove decenije, njene oružane snage će vjerovatno biti spremne, u smislu ljudstva i opreme, za napad na teritorij NATO-a", dodao je Kahl.

Upozorio je da Kremlj vidi Zapad i Njemačku kao svoje neprijatelje, te već neko vrijeme smatra Njemačku jednom od ratnih strana u sukobu u Ukrajini.

Predsjednica Saveznog ureda za vojnu kontraobavještajnu službu (BAMAD) Martina Rosenberg je istakla da je broj pokušaja špijunaže kritične infrastrukture "zabrinjavajuće" visok i zahtijeva povećanu budnost.

"Naglasak je na Bundeswehru. Bilo da se radi o njemačkim isporukama oružja Ukrajini, projektima obuke, vojnim projektima, ili izazivanju osjećaja nesigurnosti putem sabotaža," rekla je Rosenberg prema listu Rheinische post.

Sva tri šefa obavještajnih službi upozorili su da sigurnosne službe moraju biti opremljene potrebnim ovlastima kako bi mogle spriječiti prijetnje. Rosenberg je izjavila da se nada "usklađivanju pravnog stanja sa stvarnošću".

Rusija odlučno odbacuje tvrdnje šefova njemačkih obavještajnih službi. Prema riječima glasnogovornika Kremlja Dmitrija Peskova, zemlja, za razliku od NATO-a, nikoga ne ugrožava, ali će učiniti sve da osigura svoju sigurnost.

"Rusija čini sve što je potrebno za to i posjeduje sav potreban potencijal," rekao je Peskov.

Nakon svih talasa proširenja NATO-a, prema Peskovu, razmatranje njemačke obavještajne službe o opasnosti od ruskog napada je nelogično i netačno.

"Svi znamo za sve valove ekspanzije NATO-a i sve korake kada se infrastruktura NATO-a približila granicama Ruske Federacije. Postoji jasno razumijevanje ko za koga predstavlja opasnost," zaključio je Peskov.

Odbor Bundestaga, koji nadzire rad ovih triju službi, obično se sastaje iza zatvorenih vrata. Sadržaj njihovih sastanaka je uglavnom tajan, a samo jednom godišnje šefovi ureda javno odgovaraju na pitanja predstavnika.