Velika fešta
48

Niko ne slavi kao Italijani: Pogledajte kako je u Rimu izgledala fantastična proslava Dana Republike

V. K.
(Foto: EPA-EFE)
Povodom obilježavanja Dana Republike Italije u Rimu je tradicionalno upriličena velika svečanost koju su, kao i prethodnih godina, obilježili spektakularni preleti aviona i vojna parada.

Kao što to nalaže protokol i običaj, svečanost povodom 78. godišnjice Republike otvorio je predsjednik Italije Sergio Mattarella.

Predsjednik Italije položio je vijenac na Oltar domovine u Rimu nakon čega je održao i govor.

"Obilježavanje 78 godina od rođenja Republike Italije podsjeća na vrijednosti našeg identiteta i dalekovidnog i mudrog Ustava koji je plod izvanrednog preporoda započetog oslobodilačkom borbom. Nezavisnost i sloboda su dostignuća koja se moraju braniti svaki dan", rekao je predsjednik Italije.

Ministar odbrane Guido Crosetto također je održao govor povodom velike svečanosti.

"Oružane snage igraju specifičnu, osebujnu i jedinstvenu ulogu u državi. Brane države, brane građane i brane slobodne institucije. To rade već 78 godina i nastavljaju da rade. U sadašnjem, sve neizvjesnijem međunarodnom kontekstu, naše Oružane snage su također fundamentalne u doprinosu miru tamo gdje postoje sukobi, ratovi, tenzije i gdje je zakazala međunarodna sigurnost. Zato ne možemo zanemariti sve ono što se dešava u Ukrajini, Bliskom istoku, tenzije na Balkanu i situaciju u Africi", poručio je ministar Guido Crosetto.

Govor je održala i premijerka Italije Giorgia Meloni koju su građani pozdravili aplauzom.

"Ova proslava je važna u ovoj fazi kada se nalazimo u mnogim neizvjesnostima. Postoji potreba za nacijom, postoji potreba da se država odgovorno pozabavi problemima. Mi smo u predizbornoj kampanji za EU izbore i ova zabava nas podsjeća i na prvu ideju Evrope. To je bila ideja Evrope koja je zamišljala da je njena snaga, snaga njene unije ujedno i snaga specifičnosti nacionalnih država. Možda bismo se trebali vratiti tom embrionu evropske ideje i evropskog sna", zaključila je Meloni.

Nakon uvodnih govora, program je nastavljen intoniranjem nacionalne himne koju je otpjevao italijanski pjevač Claudio Baglioni nakon čega je upriličena vojna parada. Također, ono što je obilježilo ovu paradu i svečanost jeste i spuštanje velike trobojke u bojama italijanske zastave s padobrancima. Prema pisanju italijanskih medija, zastava je teška 450 kilograma.

Poslije cjelokupnog protokola, fokus parade ponovno je bio na predsjedniku Italije koji je napustio trg "Piazza Venezia" u pratnji kirasira, odnosno vojnika-konjanika.