Postignut dogovor
3

Nizozemska bi danas trebala dobiti novog premijera: Na čelo države stiže bivši obavještajac

V. K.
Dick Schoof
Dick Schoof
Desničarska koalicija koja će u narednom periodu vladati Nizozemskom postigla je dogovor o imenovanju premijera te bi se na toj funkciji još danas trebao ozvaničiti Dick Schoof (67).

Kako piše nizozemski De Telegraaf, Schoof je ranije predvodio nizozemsku sigurnosno-obavještajnu agenciju AIVD kao i protivterorističku agenciju NCTV te Nacionalnu agenciju za migracije IND.

U posljednjem periodu, Schoof je obavljao poslove u Ministarstvu pravde i sigurnosti Nizozemske.

Prema pisanju nizozemskih medija, koalicija u Nizozemskoj bi do kraja dana trebala i zvanično objaviti da je Schoof novi premijer.

Nešto ranije, predvodnik koalicije i desničar Geert Wilders predložio je Ronalda Plasterka za premijera, ali je on odustao nakon što su se u javnosti pojavile informacije o optužbama za prevaru.

Schoof je dugo vremena bio član Radničke partije Nizozemske (PvdA), ali je ranije podnio ostavke na sve pozicije u ovoj stranci. Prvi zadatak Schoofa na ovoj poziciji bit će sastavljanje kabineta ministara koji će odobriti i predstavnici četiri stranke u koaliciji - PVV, VVD, Poljoprivredna stranka i stranka Novi društveni ugovor (NSC).

Kako pišu nizozemski mediji, ideja je da se vlada formira prije ljetne pauze početkom jula. Schoof će ukoliko se potvrdi kao premijer naslijediti na toj poziciji Marka Ruttea koji se nalazi na čelu Nizozemske još od 2010. godine.