Parlamentarni izbori
23

Nizozemska danas bira premijera nakon 13 godina vladavine Marka Ruttea

S. Š.
Mark Rutte (Foto: EPA-EFE)
Mark Rutte (Foto: EPA-EFE)
Građani u Nizozemskoj danas izlaze na birališta na općim izborima, što će biti prvi put nakon 13 godina da biraju premijera. Četiri stranke, od ljevice do desnice, borit će se za što više mjesta u parlamentu.

Od kuće Ane Frank u Amsterdamu do ostrva nizozemskih Kariba, više od 13 miliona birača će glasati na izborima koji bi mogli odvesti zemlju na drugačiji put nakon četiri uzastopne vlade Marka Ruttea.

Uz najnovije ankete koje pokazuju porast podrške krajnje desnoj Partiji slobode (PVV) Geerta Wildersa, posljednje dane kampanje je obilježila rasprava o "taktičkom glasanju" i mogućim koalicionim aranžmanima.

Kakav god ishod glasanja bio, ovi izbori će, kako to piše Guardian, promijeniti nizozemski politički krajolik, a tamošnja javnost se nada da će se riješiti goruća pitanja poput stanovanja, imigracija, klimatske krize i slično.

Na osnovu istraživanja čini se kako u parlamentu više neće postojati velike stranke, odnosno da ni jedna od stranaka neće imati veliku većinu u parlamentu.

Tom Louwerse, vanredni profesor na Institutu političkih nauka Univerziteta u Leidenu, koji vodi stranicu za uređivanje prosjeka anketa, rekao je da činjenica da je bila tijesna borba između četiri stranke znači da su moguće i desničarska koalicija i koalicija lijevog centra s Timmermansom.