Dick Schoof
14

Nizozemska dobija novu vladu, na čelu zemlje bivši direktor obavještajne službe

N. Ž.
Geert Wilders i Dick Schoof (Foto: EPA-EFE)
Geert Wilders i Dick Schoof (Foto: EPA-EFE)
Nizozemska će danas dobiti novu vladu, koju će predvoditi Dick Schoof, nekadašnji šef tajne službe ove zemlje. Mark Rutte, koji je na poziciji premijera proveo prethodnih 14 godina, postaje generalni sekretar NATO-a.
Nakon što su Nizozemci u novembru 2023. godine najviše glasova dali za desničarski PVV, kojeg predvodi Geert Wilders, formirana je nova vlast koja će danas i zvanično stupiti na svoje funkcije.

Ovom događaju je prethodilo sedam mjeseci intenzivnih pregovora, a ključni moment desio se kada je Wilders shvatio da neće imati podršku svojih koalicionih partnera za mjesto premijera.

Zbog toga je izabran Schoof, koji je službeno nezavisan kandidat iz javne službe. Najpoznatiji je po tome što je vodio tajnu službu Nizozemske od 2018. do 2020. godine.

Nova vlada će donijeti značajne promjene u određenim segmentima, a najviše se to odnosi na migracije i vanjsku politiku. Wildersov PVV je značajno ublažio neke svoje stavove, ali su ostali vjerni velikoj borbi protiv priliva migranata, te podršci Izraelu, koja se eksplicitno navodi kao ključni dio vanjskopolitičkog plana nove vlade.

Mark Rutte, nakon 14 godina i četiri različita kabineta, sada će preći na mjesto generalnog sekretara NATO-a, gdje će 1. oktobra zamijeniti Jensa Stoltenberga.