Na prijemu kod kralja
49

Nizozemska je i zvanično dobila novu vladu: Desničari kolo vode, poznato ko preuzima diplomatiju

V. K.
Nova Vlada Nizozemske na ceremoniji kod kralja (Foto: Valerie Kuypers)
Nova Vlada Nizozemske na ceremoniji kod kralja (Foto: Valerie Kuypers)
Članovi nove nizozemske vlade danas su u prisustvu kralja i zvanično položili zakletvu čime je država i zvanično ušla u novu eru.
Koalicija koju predvodi Slobodarska partija Nizozemske (PVV) rasporedila je pozicije te će tako PVV dobiti pet ministarstava i četiri državna sekretara. Partija za slobodu i demokratiju (VVD) koja je donedavno vladala Nizozemskom u novom rasporedu snaga imat će četiri ministra i tri sekretara. Stranka Novi društveni ugovor (NSC) imat će četiri ministra, a Poljoprivredna stranka (BBB) brojat će dva ministra.

Kao što je ranije saopćeno, vladu će predvoditi Dick Schoof, nestranački kandidat i nekadašnji vodeći čovjek u sigurnosno-obavještajnom sistemu Nizozemske.

Prema saopćenju, nova vlada će formirati tri nova ministarstva i to ministarstvo za azil i migracije, ministarstvo za klimatske politike i politike zelenog rast te ministarstvo stanovanja i prostornog planiranja.

Pored premijera, vjerovatno najzanimljivija pozicija u novoj vladi je ona ministra vanjskih poslova, a ona je u novoj raspodjeli pozicija pripala Casparu Veldkampu, političaru koji je imenovan ispred konzervativne partije Novi društveni ugovor.