Dostizanje NATO standarda
43

Nizozemska vlada će 2,4 milijarde eura predviđene za klimatske promjene prebaciti vojsci

S. M.
Nizozemska vlada će Ministarstvu odbrane dati dodatnih 2,4 milijarde eura kako bi rashodi za odbranu doveli do standarda NATO-a. Najveći dio tog novca doći će od rezova u fondovima za borbu protiv klimatskih promjena.

Odbrana će navodno dobiti 2,4 milijarde eura dodatno godišnje, što će je staviti jedan veliki korak bliže NATO standardu trošenja 2 posto BDP-a na oružane snage, rekli su za De Telegraaf izvori bliski kabinetu.

Prema izvorima novina, od toga će 2,2 milijarde eura doći od smanjenja sredstava namijenjenih finansiranju klimatskih mjera, smanjenju emisije dušika i stvaranju više prostora za izgradnju, te za razvoj znanja, infrastrukturu, istraživanje i inovacije. Klimatski fond će izgubiti nešto više od druga dva.

Izvori De Telegraafa rekli su da ciljevi tih fondova ostaju nepromijenjeni, ali koalicija želi vidjeti mogu li se ti ciljevi postići s manje novca. Jedan izvor je dodao da je već sada upitno može li se novac iz tih fondova potrošiti zbog manjka na tržištu rada.

Trudili su se popuniti prazninu od milijardi eura uzrokovanu ratom u Ukrajini, inflacijom i milijardama kompenzacije za porez na štednju. Vlada također pokušava sarađivati ​​s nekim opozicionim strankama, jer im je potrebna podrška kako bi dobili većinu nizozemskom Senatu.