Panther KF-51
25

Njemačka kompanija ponudila Ukrajini da prva proba njen potpuno novi tenk, ali postoji rizik

F. H.
Screenshoot: Youtube
Screenshoot: Youtube
Dok Ukrajina čeka na starije tenkove Abrams i Leopard koje su SAD i Evropa obećali isporučiti, možda će imati priliku kupiti vrhunski njemački tenk.

Nabavka sljedeće generacije Panthera KF51 dala bi Ukrajini priliku da preskoči starije tenkove koje zapadni donatori šalju, kao i tenkove većinom iz doba Hladnog rata koje Ukrajina već koristi, ali preuzimanje neprovjerenog vozila moglo bi dodatno opteretiti ukrajinsku vojsku koja se bori da u svoje oružane snage uključi starije zapadnjačke modele tenkova.

Rheinmetall, istaknuta njemačka kompanija za proizvodnju oružja koja je razvila KF51, čini se uvjerena da bi ideja mogla uspjeti. Njen izvršni direktor, Armin Papperger, rekao je njemačkim poslovnim novinama Handelsblatt da bi Panther mogao biti isporučen Ukrajini "za 15 do 18 mjeseci".

"Razgovaramo s Kijevom o izvozu Panthere", rekao je Papperger. Zanimljivo, Papperger je rekao da je Ukrajina također izrazila interes za Rheinmetallovu novu generaciju borbenog vozila pješaštva Lynx.

Rheinmetall navodno pregovara s Ukrajinom o izgradnji fabrike tenkova tamo, iako nije jasno hoće li proizvoditi Panther ili stariji tenk Leopard 2.

KF51 Panther je novi tenk s nekim starim karakteristikama. Njegov trup se temelji na Leopardu 2, koji je debitirao 1979. Ali kupola sadrži Rheinmetallov Future Gun System sljedeće generacije, glatki top od 130 mm koji zamjenjuje standardni top od 120 mm koji se nalazi na zapadnim tenkovima kao što su M1 Abrams, Leopard 2 i Challenger 2.

Panther također ima napredne karakteristike, uključujući lansere za loitering municiju HERO 120 koji tenku daju mogućnost da koristi bespilotne letjelice kamikaze. Tenk će imati mogućnost da se uveže u sofisticirane lance za detekciju neprijatelja i pucanje po njima, te sposobnost da upravlja bespilotnim vozilima koji pružaju protivzračnu zaštitu, naveli su iz Rheinmetall i opisali ga kao "istinski softverski definiran tenk".

Rheinmetall je prošlog ljeta predstavio Pantheru na sajmu u Parizu i "reklamirao ga kao najjači borbeni tenk na svijetu", piše Handelsblatt.

Ističu se dva aspekta KF-51. Jedan je automatski punjač koji zamjenjuje člana posade koji puni granate u glavni top, omogućujući tenku tročlanu posadu umjesto četveročlane posade koja se obično nalazi na zapadnim tenkovima, ruski tenkovi također koriste automatski punjač za tročlanu posadu.

Poput tenka Abrams sljedeće generacije, kupola Panthera može biti bez posade, s posadom koja upravlja vozilom iza debljeg oklopa trupa tenka.

Možda nije slučajno, kupola bez posade i bespilotne letjelice također su značajka ruskog tenka T-14 Armata sljedeće generacije, koji se prvi put pojavio 2014. Ruska vojska kupila je samo nekoliko T-14, vjerojatno i zbog visoke cijene kao proizvodna i mehaničkih problema. Čini se da Kremlj također oklijeva angažirati T-14 u borbi u Ukrajini.

Također je značajno da Panther ima borbenu težinu od samo 59 tona. Ovo je lakše od najnovijeg Leoparda 2A7, koji ima 67 tona, te Abramsa i Challengera, koji teže 70 do 80 tona, a oba bi Ukrajina trebala dobiti. Lakša vozila mogu lakše prijeći mostove ili blatnjav teren, što su ključni faktori na ukrajinskim ratištima.