Jačanje sigurnosti
31

Njemačka ministrica pojasnila zbog čega se uvode rigoroznije granične kontrole

S. Š.
Ministrica unutrašnjih poslova Njemačke Nancy Faeser (Foto: EPA-EFE)
Ministrica unutrašnjih poslova Njemačke Nancy Faeser (Foto: EPA-EFE)
Njemačka ministrica unutrašnjih poslova Nancy Faeser objavila je u ponedjeljak da zemlja privremeno pojačava kontrole na svim njemačkim kopnenim granicama što je, kako ona kaže, odgovor na neregularnu migraciju i zaštita zemlje od ekstremističkih prijetnji.
Ministarstvo unutrašnjih poslova saopćilo je da je obavijestilo Brisel o naredbi za uspostavljanje graničnih kontrola na kopnenim granicama sa Francuskom, Luksemburgom, Niozemskom, Belgijom i Danskom na period od šest mjeseci.

Kontrole će početi 16. septembra i dolaze uz ograničenja koja su već na snazi ​​na njemačkim kopnenim granicama s Poljskom, Češkom, Austrijom i Švicarskom.

Tim povodom se danas oglasila ministrica Faeser pojašnjavajući ovu odluku.

"Konkretnim djelovanjem jačamo našu unutrašnju sigurnost i nastavljamo sa svojim čvrstim stavom protiv neregularnih migracija. Dok ne postignemo snažnu zaštitu vanjskih granica EU s novim Zajedničkim evropskim sistemom azila, moramo još više povećati kontrole na našim nacionalnim granicama", kazala je ministrica, prenosi Guardian.

Ovakav potez uslijedio je nakon smrtonosnog napada nožem u Soligenu prošlog mjeseca i nakon što je policija u Minhenu uzvratila hicima naoružanom muškarcu u blizini izraelskog konzulata prošle sedmice.

To također dolazi usred sve većeg političkog pritiska na njemačku koalicionu vladu, nakon što je krajnje desničarska Alternativa za Deutschland pobijedila na državnim izborima u Tiringiji ovog mjeseca.