Odluka vlade
20

Njemačka najavila paket strogih mjera u oblasti sigurnosti i azila

FENA
Tip naselja u kojima borave migranti u Berlinu (Foto: EPA-EFE)
Tip naselja u kojima borave migranti u Berlinu (Foto: EPA-EFE)
Njemačka vlada u četvrtak je najavila paket strogih mjera u oblasti sigurnosti i azila nakon smrtonosnog napada nožem pojedinca povezanog s Islamskom državom, a koji je podstaknuo protivljenje krajnje desnice i kritike migracijske politike vladajuće koalicije.

Tri su osobe ubijene, a osam ranjeno u napadu prošlog petka koji se desio tokom festivala kojim se obilježavala 650. godišnjica Solingena.

Incident je pojačao političke sukobe oko pravila o azilu i deportaciji jer je osumnjičenik bio tražitelj azila iz Sirije koga vlada nije deportovala.

Reakcija dolazi nekoliko dana prije izbora u dvije istočne države u kojima antiimigracijska stranka AfD vodi u anketama, stavljajući dodatni pritisak na vladajuću koaliciju na saveznom nivou da zauzme tvrđi stav o tom pitanju.

Kancelar Olaf Scholz  pozdravio je ponudu čelnika opozicije Friedricha Merza za razgovor o rješenjima, ali je vlada odbila neke od njegovih prijedloga poput proglašenja vanrednog stanja ili zabrane ulaska Sirijcima i Afganistancima u Njemačku.

Paket, o kome bi trebali glasati donji i gornji dom njemačkog parlamenta, uključuje strožije propise o oružju i pravila o posjedovanju, zabranu nošenja noževa na javnim dešavanjima, kao što su narodni festivali i sportski događaji, prenosi Reuters.