Ne žele da bojkotuju
77

Njemačka obećala nove isporuke oružja Izraelu u trenutku dok mnoge zemlje ograničavaju izvoz

B. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Njemačka će uskoro isporučiti Izraelu više oružja, najavio je kancelar Olaf Scholz u četvrtak, nakon što je opozicija kritikovala značajan pad isporuka ove godine.

"Nismo odlučili da ne isporučujemo oružje. Isporučivali smo oružje i nastavit ćemo s isporukama. Donijeli smo odluke u Vladi koje će također osigurati daljnje isporuke u skoroj budućnosti." rekao je Scholz u parlamentu povodom odavanja počasti žrtvama napada izvedenog 7. oktobra 2023. godine.

Predsjednik opozicione Kršćansko-demokratske unije Njemačke, Friedrich Merz, tvrdi da je vlada odgađala izvoz oružja u Izrael, uključujući municiju i rezervne dijelove za tenkove.

"Znamo za nekoliko konkretnih slučajeva u kojima je vlada zadržala dozvole za opremu i materijal koji su Izraelu hitno potrebni za odbranu," dodao je Merz.

Prema podacima njemačkog ministarstva ekonomije, broj dozvola za izvoz oružja iz Njemačke u Izrael ove godine naglo je opao. Od januara do 21. augusta isporučena je oprema u vrijednosti od 14,5 miliona eura.

Međutim, u 2023. godini Njemačka je odobrila izvoz vojne opreme u Izrael u vrijednosti od 326,5 miliona eura, što je predstavljalo deseterostruko povećanje u odnosu na 2022. godinu, navodi Reuters.

Komentarišući pad izvoza, njemačka vlada je izjavila da ne bojkotuje izvoz oružja u Izrael te da se dozvole za izvoz izdaju od slučaja do slučaja nakon detaljne analize, uzimajući u obzir međunarodno pravo, vanjsku politiku i sigurnosne aspekte.

Ove izjave u trenutku kada mnoge države širom svijeta obustavljaju ili preispituju isporuku oružja Izraelu zbog optužbi za kršenje ljudskih prava u Gazi.

Međunarodne organizacije i brojne vlade kritikuju izraelske vojne operacije u Gazi, koje rezultiraju stradanjem velikog broja civila, uključujući žene i djecu. Zbog tih zločina, određene zemlje su već obustavile ili ograničile vojnu saradnju s Izraelom, pozivajući na hitne mjere za zaštitu civilnog stanovništva i poštovanje međunarodnog humanitarnog prava.