Nakon dvije godine
52

Njemačka otkrila krivca za uništenje Sjevernog toka: Potjernica za Volodimirom Z.

B. H.
Shutterstock
Shutterstock
Prema medijskoj istrazi nekoliko njemačkih novinskih kuća koja je objavljena danas njemačke vlasti izdale su nalog za hapšenje ukrajinskog državljanina zbog sabotaže plinovoda Sjeverni tok.

Instruktor ronjenja predstavljen jednostavno kao Volodimir Z., posljednji je put viđen u poljskom gradu zapadno od Varšave, no njegovo trenutno boravište nije poznato, navodi se u istrazi ARD-a , Süddeutsche Zeitunga (SZ) i Die Zeita .

Ovo bi bio prvi nalog za hapšenje izdan u vezi s eksplozijama 2022. na plinovodima koji povezuju Njemačku s Rusijom preko Baltičkog mora. Ured saveznog tužitelja odbio je komentarisati navode.

Istraga je ustvrdila da su druga dva osumnjičenika – muškarac i žena – također državljani Ukrajine, ali nisu otkriveni dokazi o umiješanosti ukrajinske vlade. Kijev je više puta zanijekao povezanost s eksplozijama u Sjevernom toku.

Vjeruje se da su osumnjičenici plovili brodom Andromeda po Baltičkom moru u septembru 2022. Njemački istražitelji navodno vjeruju da je Volodimir Z. bio jedan od putnika u bijelom Citroen kombiju koji je kamera uhvatila u blizini njemačkog otoka Rugena. 8. septembra 2022., samo nekoliko sedmica prije eksplozije Sjevernog toka 26. septembra.

Vjeruje se da je vozilo prevezlo osumnjičene do Andromede, koja se zaustavila u Rugenu.

Njemački istražitelji navodno su prikupili dokaze za identifikaciju Volodimira Z. u razdoblju od nekoliko mjeseci, koristeći fotografije i izjave svjedoka.

Drugo dvoje ukrajinskih državljana također je osumnjičeno za direktnu umiješanost, vjerojatno tako što su kao ronioci postavljali eksplozivna punjenja na cijevi. Informacije o osumnjičenicima temeljene su na stranim obavještajnim podacima, među ostalim dokazima, navodi se u medijskoj istrazi.

Njemački tužitelji uspjeli su već u junu ishoditi izdavanje evropske potjernice te su se obratili poljskim vlastima u nadi da će Volodimir Z. biti uhapšen. Iz nepoznatih razloga Poljska nije udovoljila zahtjevu Njemačke, a vjeruje se da je osumnjičeni napustio zemlju, piše Spiegel.

Ako se potvrdi, to bi bio najznačajniji pomak u istrazi koju su već napustile Danska i Švedska. Zapad i Ukrajina više puta su razmjenjivali optužbe s Rusijom zbog eksplozija.

Izvori koji su upoznati s njemačkom istragom rekli su Wall Street Journalu (WSJ) u januaru 2024. da vjeruju da je napad pokrenut iz Poljske i rekli su da je poljska vlada oklijevala dati informacije istražiteljima i zatajila druge dokaze.

Izgradnja Sjevernog toka 2, koja je započela 2018., naišla je na oštre kritike SAD-a, Ukrajine i drugih evropskih zemalja. Novi plinovod prijetio je produbiti energetsku ovisnost vodeće ekonomije EU-a o Rusiji i učinkovito stvoriti novu moć za Moskvu.

Iako je dovršen 2021., cjevovod nikada nije pušten u rad. Njemački kancelar Olaf Scholz suspendovao je njegovu certifikaciju u februaru 2022., nedugo prije početka ruske invazije Ukrajine.