Sa 8 na 4 milijarde
63

Njemačka planira prepoloviti vojnu pomoć Ukrajini sljedeće godine, iako Kijevu "prijeti" povratak Trumpa

A. L.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Njemačka planira prepoloviti svoju vojnu pomoć Ukrajini sljedeće godine, uprkos zabrinutosti da bi američka podrška Kijevu mogla potencijalno da se smanji ako se republikanski kandidat Donald Trump vrati u Bijelu kuću.

Njemačka pomoć Ukrajini bit će smanjena na 4 milijarde eura 2025. sa oko 8 milijardi eura u 2024., prema nacrtu budžeta za 2025. koji je vidio Reuters.

Njemačka se nada da će Ukrajina moći podmiriti većinu svojih vojnih potreba sa 50 milijardi dolara kredita iz prihoda od zamrznute ruske imovine koje je odobrila Grupa sedam, te da sredstva namijenjena za naoružanje neće biti u potpunosti iskorištena.

Finansiranje Ukrajine je osigurano u doglednoj budućnosti zahvaljujući evropskim instrumentima i kreditima G7, rekao je njemački ministar finansija Christian Lindner u srijedu na konferenciji za novinare.

Zvona za uzbunu zazvonila su širom Evrope ove sedmice nakon što je Trump za svog kandidata za potpredsjednika izabrao senatora JD Vancea, koji se protivi vojnoj pomoći Ukrajini i upozorio da će Evropa morati manje da se oslanja na Sjedinjene Države u odbrani kontinenta.

Trump je izazvao žestoke kritike zapadnih zvaničnika jer je sugerisao da neće zaštititi zemlje koje nisu ispunile ciljeve transatlantskog vojnog saveza za odbranu i da će čak potaknuti Rusiju da ih napadne.

Njemačka se suočila s kritikama zbog toga što je više puta propustila cilj NATO-a da potroši 2% svoje ekonomske proizvodnje na odbranu.

Zalihe njemačkih oružanih snaga, koje su već iscrpljene decenijama nedovoljnog ulaganja, dodatno su iscrpljene zalihama oružja Kijevu.

Berlin je do sada Kijevu donirao tri jedinice protivvazdušne odbrane Patriot, više nego bilo koja druga zemlja, čime je broj sistema Patriot u Njemačkoj smanjen na devet.

Iako će vojna pomoć Ukrajini biti smanjena, Njemačka će ispuniti cilj NATO-a da potroši 2% BDP-a na odbranu 2025. godine, sa ukupno 75,3 milijarde eura.