Objavljen snimak
325

Njemačka: Urušio se veliki dio mosta, postoji opasnost da se u potpunosti sruši

B. R.
Dio dresdenskog mosta koji se urušio (Foto: EPA-EFE)
Dio dresdenskog mosta koji se urušio (Foto: EPA-EFE)
Veliki dio dresdenskog mosta Carola jutros se urušio u rijeku Elbu. Urušio se dio mosta dug 100 metara, a preko kojeg saobraćaju tramvaji. Postoji opasnost od urušavanja cijelog mosta, a već urušeni dio je otežava protok rijeke.

Vatrogasci su o urušavanju obaviješteni jutros u 3 sata. Niko nije povrijeđen, a uzrok urušavanja još nije poznat. Iz policije su kazali da trenutno ne postoje dokazi da se urušavanje desilo zbog vanjskog utjecaja.

Cijeli prostor oko mosta, što se odnosi na plovni put i biciklističku stazu, ostat će potpuno zatvoren do daljnjeg. To bi za posljedicu moglo imati veliki poremećaj u saobraćaju. Nadležni su pozvali stanovništvo da izbjegavaju ovo područje i da ne ometaju hitne službe.

Osim navedenog, usljed urušavanja mosta je došlo do kvara na cijevima za daljinsko grijanje, zbog čega je ono jutros ugašeno. Još nije poznato da li je i u kojoj mjeri je urušavanje povezano s radovima na obnovi mosta. Ovaj most je rekonstruiran 2019. godine.

Na društvenim mrežama je objavljen usporeni videosnimak urušavanja mosta.

Webcam Aufnahme vom Teileinsturz der Carolabrücke heute Nacht um 3:08 Uhr.Es handelt sich hierbei um den Abschnitt C, auf dem nur Straßenbahnen und Fußgänger die Elbe überqueren.Dieser Abschnitt sollte ab 2025 saniert werden.Die Abschnitte A und B mit den Fahrbahnen, rechts im Video, wurden gerade saniert und sind noch intakt.Ob sie weiterhin genutzt werden können ist offen.#ilovedresden#dresden#carolabrücke#wirzeigendresden#fraunhuferinstitutdresden

Posted by I love Dresden on Wednesday, September 11, 2024

Gradsko vijeće je više puta upozoravalo na zamor materijala mosta koji je izgrađen 70-ih godina prošlog stoljeća. Šef gradske službe za ceste i građevinarstvo Holger Kalbe tvrdi da se nije moglo utvrditi da je urušeni dio bio u toliko lošem stanju. Prema njegovim riječima, jednostavno se ne može ući u takvu strukturu. U toku je istraga o ovom slučaju, piše portal tagesschau.