Politička odluka
0

Njemački grad zabranio školsku gestu "tiha lisica" zbog sličnosti s turskim pozdravom sivih vukova

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Njemački grad Bremen zabranio je gestu "tihe lisice" koja se koristi u školama za pozivanje na tišinu u učionicama zbog zabrinutosti da liči na turski nacionalistički "znak vuka".

Vlasti u gradu saopćile su da su dugo razmišljale o zabrani upute "tihe lisice" zbog sličnosti s turskom gestom, koja se najviše povezuje s turskom krajnje desnom organizacijom Sivi vukovi.

"Političko značenje geste rukom apsolutno je nespojivo s vrijednostima grada Bremena", rekla je Patricia Brandt, glasnogovornica bremenskih obrazovnih vlasti, iako je dodala da se nastavak povremene upotrebe u školama "ne može isključiti" .

Dodala je kako je i tiha lisica "pedagoški" zastarila, bez obzira na to, te bi ga trebalo zamijeniti.

Kontroverza oko turske nacionalističke geste pokrenuta je nakon što ju je iskoristio turski nogometni reprezentativac Merih Demiral kako bi proslavio pogodak u utakmici osmine finala Turske protiv Austrije na Euru.

Njegova upotreba te geste donijela je Demiralu kaznu od dvije utakmice i izazvala bijes u Turskoj, sa stotinama navijača koji su na narednim utakmicama isticali znak vuka u znak solidarnosti s braničem.

Iako je znak vuka najviše povezan s krajnje desnom Strankom nacionalističkog pokreta (MHP) i povezanim pokretom Ulku Ocaklari (koji se obično nazivaju Sivi vukovi), mnogi političari glavne struje također su koristili tu gestu na javnim skupovima.

Manjine u Turskoj kažu da je znak vuka simbol turskog šovinizma i povezuju ga s brutalnim obračunima i pogromima protiv Kurda, Alevita, Armenaca i ljevičara u zemlji.

Turci su tvrdili da je to znak nacionalnog ponosa, dok je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan tvrdio da je zabrana Demirala zbog korištenja te geste "nepoštena i pristrana".

Prema izvještaju Savezne agencije za građansko obrazovanje iz 2017., Sivi vukovi - koji djeluju kroz organizacije kao što je Federacija turskih demokratskih idealističkih udruga - trenutno su najveći krajnje desničarski pokret u Njemačkoj, zasjenjujući čak i domaće grupe.

Ponavljaju se pozivi na zabranu grupe u cijeloj zemlji, uključujući skupine kurdske dijaspore koje je krive za ulično nasilje i napade na prokurdske demonstrante.