Crna prognoza
83

Njemački ministar odbrane Boris Pistorious: Rusija bi za pet do osam godina mogla napasti NATO

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Boris Pistorius, ministar odbrane Njemačke, izjavio je da bi Rusija u bliskoj budućnosti mogla napasti neku zemlju NATO-a.

"Moramo uzeti u obzir da bi Vladimir Putin jednog dana mogao napasti čak i državu NATO-a. Naši stručnjaci misle da bi se to moglo dogoditi u sljedećih 5-8 godina", kazao je Pistorius.

Pistorius je rekao da Rusija nastavlja prijetiti drugim zemljama i spomenuo nedavnu prijetnju baltičkim državama.

Pistorius je predložio mogućnost uvođenja modificiranog obveznog služenja vojnog roka u Njemačkoj i čeka da ministarstvo odbrane do kraja aprila razvije različite opcije za njegovu provedbu. Također, je rekao da je spreman dopustiti njemačkim stanovnicima koji nemaju njemačko državljanstvo da se pridruže oružanim snagama.

"Bit ćemo prve oružane snage u Evropi koje će to učiniti", rekao je Pistorius, dodajući da su neki njemački stanovnici treća ili četvrta generacija imigranata, a još uvijek nemaju državljanstvo.

Njemački ministar odbrane također je rekao da trenutno raspoloživa sredstva više nisu dovoljna za osiguranje sigurnosti Njemačke te se založio za reformu radi nacionalne sigurnosti.

"'Razduživanje' jer nam neće dopustiti da kroz ove krize prođemo neokrnjeni. Moramo brzo ojačati našu odbrambenu sposobnost u svjetlu trenutne situacije", kazao je Pistorious.